Fridays For Future – Ένα ελπιδοφόρο Κίνημα γεννιέται …

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Fridays For Future – Ένα ελπιδοφόρο Κίνημα γεννιέται … / 11 View / 16/09/2019

Ελπιδοφόρο γιατί το «σηκώνει» η νέα, η νεότερη γενιά, οι μαθητές. Η δεκαεξάχρονη μαθήτρια και ακτιβίστρια από την Σουηδία, Greta Thunberg, είναι πλέον πασίγνωστη, κυρίως μετά την παρουσία της στην σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Katowice της Πολωνίας αλλά και στο παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos. Η ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα πορεία της ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Greta για πρώτη φορά επέλεξε να διαδηλώσει μπροστά από το Σουηδικό Κοινοβούλιο στην Στοκχόλμη για την Κλιματική αλλαγή, από το να πάει στο σχολείο της.
Έτσι γεννήθηκε επί της ουσίας ένα σχεδόν παγκόσμιο κίνημα από μαθητές, φοιτητές και νέους ανθρώπους, οι οποίοι κινητοποιούνται υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, του πλανήτη και του μέλλοντος τους. #FridaysForFuture είναι το σύνθημα και το ζητούμενο.

Δέκα χιλιάδες μαθητές στο Αμβούργο

Την προηγούμενη Παρασκευή έγινε στο Αμβούργο της Γερμανίας η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής συγκέντρωση και πορεία μαθητών κατά της Κλιματικής αλλαγής. Πάνω από 10.000 μαθητές και μαθήτριες διαδήλωσαν στο Αμβούργο. Μαζί τους και Greta που έφτασε με το τραίνο για να πάρει μέρος για πρώτη φορά σε διαδήλωση γερμανών μαθητών/ριων. Η Γερμανία, ως μεγάλη βιομηχανική και οικονομική δύναμη παγκοσμίως, είναι από τους βασικούς παίχτες στα θέματα του Περιβάλλοντος, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της επακόλουθης κλιματικής αλλαγής. Η πολιτική της επιρροή είναι επίσης ανάλογη. Για τους λόγους αυτούς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανάπτυξη αυτού του κινήματος στην Γερμανία. Και πράγματι αυτό συμβαίνει τις τελευταίες βδομάδες. Το τόνισε, άλλωστε, και η σουηδή ακτιβίστρια στο Αμβούργο. «Είναι εξαιρετικό αυτό που συμβαίνει στην Γερμανία και με γεμίζει με τεράστια ελπίδα. Οι απεργοί μαθητές και μαθήτριες έχετε γράψει ήδη ιστορία. Για το λόγο αυτό είναι τεράστια τιμή για μένα να είμαι εδώ μαζί σας».
«Ναι, η Γερμανία είναι βασικός παγκόσμιος παίχτης. Ό,τι συμβαίνει και ό,τι κάνει η Γερμανία έχει τεράστια επίπτωση σε ολόκληρο τον κόσμο. Για αυτό θεωρώ ότι πρέπει να το δούμε ως μια μεγάλη ευκαιρία», τόνισε στην ενθουσιώδη ομιλία της.
Τόσο τα κράτη, όσο και οι επιχειρήσεις αλλά και ο κάθε άνθρωπος πρέπει επιτέλους να αρχίσει να βλέπει την κλιματική κρίση ως πραγματική κρίση, συνέχισε. Πολλοί και πολλές, μεταξύ τους και αρκετοί νέοι άνθρωποι, δεν έχουν ιδέα πώς πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας για το κλίμα. «Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι κάτι πάει λάθος με το κλίμα, λίγοι όμως συνειδητοποιούν τις συνολικές επιπτώσεις της Κλιματικής κρίσης».

Μας κλέβετε το μέλλον μας

«Είμαστε πολύ θυμωμένοι, επειδή η μεγαλύτερη γενιά κλέβει το μέλλον μας. Δεν θα το ανεχθούμε άλλο. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φτάσουμε στο στόχο μας. Άλλωστε αφορά το ίδιο μας το μέλλον», τόνισε η Κρέτα στην ομιλά της ενώπιον των χιλιάδων μαθητών μπροστά στο δημαρχείο του Αμβούργου. Και συνέχισε. «Είναι πολύς ο χρόνος πια που οι πολιτικοί και οι άνθρωποι της εξουσίας δεν κάνουν τίποτα εναντίον της κρίσης του κλίματος. Για αυτό τους υποσχόμαστε ότι δεν τους το επιτρέπουμε άλλο. Θα απεργούμε μέχρι να συμβεί κάτι ουσιαστικό. Εμείς απεργούμε γιατί έχουμε κάνει τα μαθήματά μας, να κάνετε και σεις τα δικά σας»!
Στην πορεία και τη συγκέντρωση στο Αμβούργο συμμετείχαν πολλές φοιτήτριες και φοιτητές. Αμήχανα έως επιθετικά αντέδρασαν οι αρχές και τα κόμματα της συγκυβέρνησης της Γερμανίας. Η χριστιανοδημοκράτης υπουργός Παιδείας Anja Karliczek ζήτησε να θεωρούνται οι απεργοί μαθητές ως απόντες και να υπόκεινται στις κυρώσεις του «σκασιαρχείου» τους. Δυστυχώς και το SPD προσχώρησε στην ίδια γραμμή. «Κανένας δεν αλλάζει τον κόσμο, όταν το σκάει από το σχολείο» έγραψε στο Twitter ο υπεύθυνος παιδείας Ties Rabe. Είναι φανερό ότι με αυτό τον τρόπο προσπαθεί η γερμανική κυβέρνηση να ανακόψει την εξάπλωση αυτού του ανοιχτού, ακηδεμόνευτου και ελπιδοφόρου κινήματος των μαθητών και της νεολαίας.