«Ψήνεται» η Δυτική και Κεντρική Ευρώπη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Ψήνεται» η Δυτική και Κεντρική Ευρώπη / 9 View / 25/07/2019

Σε συντριβάνια, θάλασσες, πάρκα και εν γένει όπου μπορούν να νιώσουν μία στάλα δροσιάς «τρέχουν» οι κάτοικοι της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης για να προστατευθούν από το νέο κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες ρεκόρ, που πλήττει τις χώρες τους.

Το Παρίσι, αλλά και άλλες πόλεις της Γαλλίας, βρίσκονται αντιμέτωπες με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς, ενώ αντίστοιχες θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Ελβετία.

Αυτό το νέο κύμα ζέστης έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές για την προστασία ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, καθώς στα περισσότερα σπίτια, γραφεία, σχολεία ή νοσοκομεία δεν υπάρχει πρόβλεψη για κλιματισμό.

Ο καιρός επιδεινώνει και την ξηρασία, καθώς σε πολλά μέρη της Ευρώπης δεν έχει ρίξει αρκετή βροχή φέτος. Ο συνδυασμός ζέστης, ανέμου και πιθανών κεραυνών από καταιγίδες αυξάνει τον κίνδυνο να ξεσπάσουν πυρκαγιές, όπως εκείνες που ταλάνισαν την Πορτογαλία τις προηγούμενες ημέρες.

Έσπασαν τα ρεκόρ σε Ολλανδία και Βέλγιο

Η θερμοκρασία των 38,9 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε σήμερα στη στρατιωτική βάση Κλάιν Μπρόγκελ, στο βορειοανατολικό Βέλγιο, ένα ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής μετεωρολόγος της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Βελγίου (IRM) Ντάβιντ Ντεχενάου.

Ο σταθμός μέτρησης του Κλάιν Μπρόγκελ, που υπάγεται στον βελγικό στρατό, καταγράφει συχνά τις υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα. Είχε μετρήσει θερμοκρασία 38,8 βαθμών Κελσίου το καλοκαίρι του 2018, διευκρίνισε ο μετεωρολόγος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, στην Ολλανδία ο υδράργυρος ανήλθε επίσης σε επίπεδα ρεκόρ σήμερα, με 38,8 βαθμούς Κελσίου, ήτοι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα, ανακοίνωσε το βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας (KNMI).

Ανησυχία ξανά για τη Νοτρ Νταμ

Στη Γαλλία, μάλιστα, αυξάνεται η ανησυχία των μηχανικών για την κατάσταση της Νοτρ Νταμ, της εμβληματικής εκκλησίας που υπέστη σοβαρές ζημιές από την μεγάλη πυρκαγιά του Απρίλη.

Ο επικεφαλής αρχιτέκτονας της γαλλικής υπηρεσίας μνημείων, Φιλίπ Βιλνέβ, δηλώνει ότι οι δεκάδες αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί στην εκκλησία δεν δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης, όμως επικρατεί ανησυχία.

Ο λόγος είναι πως οι πέτρινοι τοίχοι έχουν συγκρατήσει μεγάλες ποσότητες νερού και σε περίπτωση που εξατμιστούν γρήγορα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρωγμές στο ιστορικό μνημείο.

Ειδικοί επιστήμονες εργάζονται για να βελτιώσουν την στατικότητα του καθεδρικού ναού προτού ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης.

πηγή: efsyn