«Φρένο» στις χρηματοδοτήσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Φρένο» στις χρηματοδοτήσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα / 12 View / 13/12/2017

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα σταματήσει να χρηματοδοτεί την έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, καθώς και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών μετά το 2019.

Η ανακοίνωση έγινε με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα που γίνεται στο Παρίσι.

Στόχος του οργανισμού είναι να ευθυγραμμίσει τις χρηματοδοτήσεις που χορηγεί με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα που ονομάζεται Επενδύστε για το Κλίμα, και είναι ένας τρόπος να φέρουμε οικονομική ανάπτυξη, στην τοπική και εθνική οικονομία, στης δημόσιες πηγές ενέργειας και τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις. Έτσι μπορούμε να κλείσουμε τα κενά όπου υπάρχουν γιατί το να συγκεντρώσουμε τη χρηματοδότηση είναι σημαντικό. Η χαμηλή εκπομπή άνθρακα είναι κάτι που συμβαίνει, αλλά ακόμα γίνεται αποσπασματικά. Πρέπει να τους ενώσουμε όλους με έναν πολύ πιο ισχυρό τρόπο» δήλωσε ο Γενική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Όλο και περισσότεροι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί εκδηλώνουν τη βούλησή τους να εγκαταλείψουν τον άνθρακα, που είναι η πιο ρυπογόνος ενέργεια.

«Καταλαβαίνω τους ιδιώτες επενδυτές που έρχονται και σκέφτονται να επενδύσουν για παράδειγμα στην Αφρική, θέλουν να έχουν μια επιπρόσθετη εξασφάλιση. Αυτό θέλουμε να παράσχουμε με τις λεγόμενες εγγυήσεις ρίσκου που θα προσφέρουμε με τη μορφή των 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Απλώς σημαίνει: Ελάτε και επενδύστε, αν έχετε κάποια αμφιβολία, αν έχετε ανησυχίες η πρώτη απώλεια είναι δική μας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς.

πηγή: euronews