Τα πλαστικά θα ξεπερνούν τα ψάρια το 2050

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα πλαστικά θα ξεπερνούν τα ψάρια το 2050 / 26 View / 21/07/2017

Περισσότεροι από εννέα δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού έχουν παραχθεί από τη δεκαετία του 1950, με το μεγαλύτερο μέρος τους να έχει καταλήξει σε χωματερές ή στη θάλασσα, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη παγκόσμια ανάλυση για την παραγωγή πλαστικών ειδών. Η έκθεση έρχεται να προστεθεί στις προειδοποιήσεις ότι η Μεσόγειος, πνίγεται στα πλαστικά καθώς το 94% των απορριμάτων έχει καταλήξει ήδη στο βυθό της.

Μόνον το 2015, η ανθρωπότητα δημιούργησε 448 εκατομμύρια τόνους πλαστικού, διπλάσια ποσότητα σε σύγκριση με το 1998. Η μεγαλύτερη πηγή πλαστικού είναι η Κίνα και ακολουθούν η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική.

Σχεδόν το 80% αυτού του πλαστικού έχει καταλήξει είτε σε χωματερές είτε στο περιβάλλον, ενώ η παραγωγή του αυξάνεται γρήγορα, ανέφεραν στην έρευνα ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Λιγότερο από το 10% ανακυκλώνεται και περίπου το 12% αποτεφρώνεται.

Θα καλύψει έκταση στο μέγεθος της Αργεντινής, αν αυτό το πλαστικό μοιραστεί ισομερώς σε ένα ύψος που να φτάνει ως τον αστράγαλο», δήλωσε ο Ρόλαντ Γκάιερ καθηγητής Βιομηχανικής Οικολογίας και βασικός συντάκτης της έκθεσης.

Η αποτέφρωση πλαστικού συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή και επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, ενώ η συσσώρευση του υλικού αυτού μπορεί να βλάψει το περιβάλλον, σύμφωνα με τον Γκάιερ που υπενθυμίζει ότι σε αντίθεση με άλλα υλικά, το πλαστικό μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον για χιλιάδες χρόνια.

Στους ωκεανούς επιπλέουν περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού, σύμφωνα με έρευνα του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Public Library of Science Journal.

«Τα ψάρια θα μειοψηφούν σε σχέση με τα πλαστικά στις θάλασσες του 2050″, επισημαίνει το BBC.

Αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, περισσότεροι από 13 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού θα καταλήξουν στο περιβάλλον ή στις χωματερές ως το 2050, τονίζουν οι ερευνητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Thomson Reuters Foundation