Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου / 71 View / 06/06/2017

Ως παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει οριστεί η σημερινή   από τη Γενική Συνέλευση του O.Η.Ε., από  το 1972.

Η καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος», θεσπίστηκε με στόχο να υπενθυμίζει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.

Φέτος όμως τυγχάνει να διοργανώνονται δράσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος στη σκιά της απόφασης Τραμπ να μη συνυπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία σε όλους, φορείς και πολίτες, να προβληματιστούμε για τα θέματα του περιβάλλοντος, καθώς υπενθυμίζει μια απειλητική πραγματικότητα, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε πλέον σε καθημερινή βάση.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2017 είναι η «επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση».

«Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα κάλεσμα να βγούμε έξω, να δούμε πόσο κοντά είμαστε στη φύση και να την αισθανθούμε, ώστε να εμπεδώσουμε και την ανάγκη προστασίας της».

Το περιβάλλον, το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, βρίσκεται σε κρίση λόγω της αλόγιστης παρέμβασής του.

Η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι βασικοί παράμετροι που επηρεάζουν όλο και περισσότερο και υποβαθμίζουν το περιβάλλον σε παγκόσμιο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων, το λιώσιμο των πάγων, η λειψυδρία, η ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ένταση των δασικών πυρκαγιών, οι επιδημίες και η εξαφάνιση πολλών ειδών από τον πλανήτη είναι φαινόμενα που καταδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε μια μόνιμη πλέον, παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Υπό το πρίσμα αυτών των συνεχώς μεταβαλλόμενων και εξελισσόμενων συνθηκών, η μείωση των επιπτώσεων από τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και η κατοχύρωση της προστασίας του πολίτη αποτελούν σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ουσιαστικές παράμετροι της διαμόρφωσης της ποιότητας ζωής, της κοινωνικής συμβίωσης και της οικονομικής ανάπτυξης.

Πρωταρχικός και καθημερινός στόχος για τη Γενική Γραμματεία είναι: «Να ζήσουμε και εμείς και τα παιδιά μας σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Η δράση για το περιβάλλον είναι χρέος όλων,της διεθνούς κοινότητας, της πολιτείας, του επιχειρηματικού κόσμου, της κοινωνίας των πολιτών και του κάθε πολίτη ξεχωριστά», καταλήγει η ανακοίνωση.