Συμφωνία Ε.Ε. – Ιαπωνίας για προστασία ονομασίας της φέτας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συμφωνία Ε.Ε. – Ιαπωνίας για προστασία ονομασίας της φέτας / 39 View / 11/07/2017

Μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιαπωνίας για την προστασία της ονομασίας της ελληνικής φέτας στην αγορά της Ιαπωνίας.

Σε σχετική κυβερνητική σύσκεψη ο πρωθυπουργός έκανε λόγο επίσης για καλή είδηση και δίκαιη εξέλιξη τονίζοντας ότι «όποιος διαπραγματεύεται με σχέδιο, πετυχαίνει τους στόχους του».

Βγαίνοντας από το Μαξίμου ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην ευχάριστη στιγμή να ανακοινώσει την προστασία της φέτας και κατόρθωσε κάτι που ήταν πολύ δύσκολο στις προηγούμενες συμφωνίες.

Σημείωσε ότι μετά τη συμφωνία «και αφού είχε προηγηθεί το πρόβλημα με τον Καναδά, καταφέραμε να κερδίσουμε τη χρήση του αποκλειστικού όρου ΠΟΠ για την ελληνική φέτα».

Με τη σειρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αναφέρθηκε στην κατάχρηση του όρου φέτα όπως προέκυπτε από τις συμφωνίες με τη Νότια Αφρική και τον Καναδά, καθώς η ονομασία φέτα μεταφερόταν σε λευκά τυριά ή τυριά τύπου φέτας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση είχε ήδη προβάλει τις αντιρρήσεις της στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης τον Μάρτιο του 2015 και πρόσθεσε:

«Μπροστά στην επιμονή μας η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε πως εντός της μεταβατικής περιόδου θα προστατευόταν η φέτα. Σήμερα κάναμε ένα επόμενο βήμα και καταφέραμε με την υπογραφή συμφωνίας με την Ιαπωνία να έχουμε την πλήρη προστασία της ελληνικής φέτας».

Τέλος, ο υπουργός υποστήριξε πως μετά τη συγκεκριμένη συμφωνία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες για την κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης της ελληνικής φέτας. Κλείνοντας είπε ότι «μακάρι να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση που θα έχουμε από την Ιαπωνία».

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών