Μ. Σεντένο: Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μ. Σεντένο: Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα / 7 View / 07/05/2018

«Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα αλλά αυτό θα είναι μακρά διαδικασία. Είμαι πολύ σίγουρος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να την εκπληρώσει. Είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας να αναπτυχθεί η οικονομία με βιώσιμο τρόπο», τονίζει ο Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πλήρως την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων», καθώς «η μακροπρόθεσμη προοπτική της ανάπτυξης είναι υψίστης σημασίας». Ο ίδιος λέει πως «αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι η επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές», ενώ καλεί όλους τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας να καταλάβουν ότι «για να ενισχυθεί η πιθανότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το “ μομέντουμ” των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης θα πρέπει να διασφαλίζεται ακόμα και όταν αλλάζει ο πολιτικός κύκλος». «Θα ήθελα να δω ευρεία υποστήριξη γι’ αυτό το σχέδιο (σσ της ανάπτυξης). Θα ενίσχυε την αξιοπιστία της Ελλάδας καθώς προχωράει εμπρός» συμπληρώνει.

Αναφέρει ότι το Eurogroup του Μαΐου θα είναι σημαντικό ως προς μια συμφωνία στα μέτρα για το χρέος και προσθέτει λέγοντας ότι η επιτυχημένη έξοδος από το πρόγραμμα είναι και μία προϋπόθεση για περισσότερη ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο, το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα το 2017 είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό που προβλέφθηκε στο πρόγραμμα «είναι αρκετά καθησυχαστικό για τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών, και το λαμβάνουμε υπόψη μας».

Τέλος, για το ενδεχόμενο πιο σφιχτής επιτήρησης με πιο αυστηρούς όρους για την ελληνική πλευρά στη μεταμνημονιακή εποχή, ο πρόεδρος του Eurogroup λέει ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, στη στρατηγική ανάπτυξης της κυβέρνησης αλλά που θα προκύπτουν και από την ελάφρυνση του χρέους. «Η υλοποίησή τους πλέον θα υπόκειται μόνο στις ελληνικές αρχές και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από την περίοδο του μνημονίου», καταλήγει.

Τζανακόπουλος: έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος στη διαπραγμάτευση

 Στο εσωτερικό συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τους όρους εξόδου από το μνημόνιο. Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η συζήτηση με τους δανειστές έχει προχωρήσει τόσο αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση, όσο και με το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή. ο ίδιος, ξεκαθάρισε ότι, τουλάχιστον για την ώρα, δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης για τις μειώσεις των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019, αλλά και για τη μείωση του αφορολογήτου.