Εκτός διαδικασίας ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκτός διαδικασίας ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα / 27 View / 13/07/2017

Εξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο. «Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα», τόνισε το Κολέγιο των Επιτρόπων στην εβδομαδιαία συνάντησή του.

Πανηγυρικές ήταν οι δηλώσεις των αρμόδιων Επιτρόπων. «Οι συστάσεις μας για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι ένα άλλο θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα», τόνισε ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο. «Καλώ την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, σημαντικό στοιχείο για την προετοιμασία της επιστροφής της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η γρήγορη υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων έχει καθοριστική σημασία προκειμένου να φανούν τα θετικά τους αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Μια μακροχρόνια αναπτυξιακή στρατηγική θα διασφαλίσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, καθώς και σταθερή ανάπτυξη και ευημερία για το μέλλον».

Ο κ. Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, που από την πρώτη στιγμή επέμεινε στην έξοδο της Ελλάδας απότ η διαδικασία αυτή, δήλωσε: «Αυτή είναι μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή για την Ελλάδα. Ύστερα από τόσα πολλά χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, η χώρα δρέπει τελικά τους καρπούς των προσπαθειών της. Σε συνέχεια της καταβολής 7,7 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί αναγνώριση της δραστικής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, να γυρίσει σελίδα στη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης. Η Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια αυτής της νέας φάσης.»

Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την επιστροφή της σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης βελτιώθηκε από έλλειμμα 15,1% το 2009 σε πλεόνασμα 0,7% το 2016. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο του ορίου του 3% που ορίζει η σχετική Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ.

Ιστορικό

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι το πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί για τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών και τη διασφάλιση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 2009, η Ελλάδα υπάγεται στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η προθεσμία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος της χώρας έχει παραταθεί πολλές φορές. Τον Αύγουστο του 2015, αποφασίστηκε να παραταθεί έως το 2017, το αργότερο.

Από τις 19 Αυγούστου 2015, κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας χορηγεί χρηματοδοτική βοήθεια στη χώρα με τη μορφή τριετούς προγράμματος στήριξης της σταθερότητας. Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, ο ΕΜΣ ενέκρινε την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μολονότι από το 2017 η χώρα θα υπάγεται στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου, η παρακολούθηση των δημοσιονομικών της επιδόσεων θα συνεχιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του. Στη συνέχεια, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου της με τον κατάλληλο ρυθμό, τηρώντας παράλληλα το όριο αναφοράς για τις δαπάνες, καθώς και να συμμορφωθεί με το κριτήριο του χρέους.

Το 2015 η Επιτροπή πρότεινε ένα πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε αυτή να μεγιστοποιήσει τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ. Το «πρόγραμμα για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα», το οποίο συμπληρώνει το πρόγραμμα σταθερότητας και στήριξης του ΕΜΣ, στοχεύει στην κινητοποίηση 35 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ έως το 2020. Τον Ιούνιο του 2017, είχαν ήδη κινητοποιηθεί σχεδόν 11 δισ. ευρώ.
Τον Ιούνιο του 2017, οι δράσεις που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων του σχεδίου Γιούνκερ αντιπροσωπεύουν συνολική χρηματοδότηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Οι δράσεις αυτές αναμένεται να δώσουν ώθηση σε επενδύσεις ύψους άνω των 3,3 δισ. ευρώ. Αυτή την εβδομάδα, το σχέδιο Γιούνκερ στήριξε σύμβαση δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ενίσχυσης και της επέκτασης των κινητών ευρυζωνικών δικτύων στην Ελλάδα.

πηγή: news247