ΔΕΣΦΑ: Άρση του Συναγερμού 2, επαναφορά σε επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΕΣΦΑ: Άρση του Συναγερμού 2, επαναφορά σε επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης / 38 View / 28/12/2016

Σημαντική βελτίωση στην κατάσταση τροφοδοσίας του συστήματος φυσικού αερίου καταγράφεται από προχθές, Δευτέρα, μετά και την εκφόρτωση φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου στον σταθμό της Ρεβυθούσας, αλλά και την κάλυψη που παρείχαν ΔΕΗ και μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές.

Ο αρμόδιος Διαχειριστής του συστήματος (ΔΕΣΦΑ) προχώρησε μάλιστα σε άρση της Κατάστασης Συναγερμού 2 (Επίπεδο Επιφυλακής), που είχε κηρυχθεί το μεσημέρι της 21ης Δεκεμβρίου και επανέφερε από προχθές το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) σε Κατάσταση Συναγερμού 1 (Επίπεδο Έγκαιρης Προειδοποίησης).

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα έγινε (ξεκίνησε στις 5.50 μ.μ.) η εκφόρτωση περίπου 130.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στον σταθμό της Ρεβυθούσας, με βάση το τελικό μηνιαίο πρόγραμμα εκφορτώσεων για τον Δεκέμβριο 2016.

Παράλληλα, από τις 19 Δεκεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα δεν είχε παρουσιαστεί αδυναμία των διαχειριστών των ανάντη συνδεδεμένων συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου ως προς τις συνθήκες παράδοσης φυσικού αερίου στα σημεία εισόδου του αγωγού του ΕΣΜΦΑ, ήτοι Σιδηρόκαστρο και Κήποι.

Η εκτιμώμενη από τον ΔΕΣΦΑ ζήτηση φυσικού αερίου για τις επόμενες επτά ημέρες (περιλαμβανομένης της Δευτέρας 26/12) δύναται να καλυφθεί από τις διαθέσιμες ποσότητες φυσικού αερίου στα σημεία εισόδου του ΕΣΜΦΑ.

Τέλος, βάσει έγγραφης ενημέρωσης του Διαχειριστή από χρήστη υγροποιημένου φυσικού αερίου, αναμένεται εκφόρτωση φορτίου ύψους 73.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου στις 9 Ιανουαρίου 2017.

Πάντως ο Διαχειριστής ζήτησε και πάλι από τους χρήστες μεταφοράς / προμηθευτές να γνωστοποιούν τις εκτιμήσεις καταναλώσεων και προμήθειας αερίου -αρχικά για το διάστημα 28.12.2016 – 4.1.2017- και από τον ΑΔΜΗΕ επίσης να γνωστοποιεί την εκτίμηση της ζήτησης φυσικού αερίου των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, για το ίδιο διάστημα.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι παρακολουθούν την κατάσταση και υπάρχει διαρκής ενημέρωση και επιφυλακή, ενόψει δε και της επικείμενης σφοδρής κακοκαιρίας τις προσεχείς ημέρες.