Γιατί οι πλούσιοι του πλανήτη έγιναν πλουσιότεροι το 2016

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιατί οι πλούσιοι του πλανήτη έγιναν πλουσιότεροι το 2016 / 21 View / 29/12/2016

Κατά 237 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 226 δισ. ευρώ) αύξησαν τις περιουσίες τους οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου, μέσα στο 2016.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αυτό συνέβη για τρεις λόγους.

Οι απογοητευτικοί δείκτες σε ό,τι αφορά την κινεζική οικονομία, σε συνδυασμό με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς το τέλος του έτους, η εκλογή του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ συνδυάστηκαν με καθαρά κέρδη και ζημίες για τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη της τάξης των 4,8 τρισ. δολαρίων ημερησίως, ενώ το 2015 το αντίστοιχο «πάρε – δώσε» σε ημερήσια βάση είχε κινηθεί στα 4,4 τρισ. δολάρια.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 5,7%.

Πρωταθλητής στα κέρδη αναδείχθηκε ο Γουόρεν Μπάφερτ, ο οποίος πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό του 11,8 δισ. δολάρια, καθώς η επενδυτική του, Berkshire Hathaway Inc., είδε τις μετοχές που κατέχει σε αεροπορικές εταιρείες και τράπεζες να πραγματοποιούν άλμα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε επίπεδο ατομικών κερδών σε παγκόσμια κλίμακα, τέσσερις εκ των πέντε «πρωταθλητών» είναι Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft, καθώς και ο μεγιστάνας του πετρελαίου Χάρολντ Χαμ.