Απογοητευτικά τα στοιχεία έρευνας του ΕΜΠ: «Πειραγμένη» μία στις δέκα αντλίες

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απογοητευτικά τα στοιχεία έρευνας του ΕΜΠ: «Πειραγμένη» μία στις δέκα αντλίες / 19 View / 26/01/2017

Ένα στα δέκα πρατήρια σε Θεσσαλονίκη, Μαγνησία και Αχαΐα παραδίδουν λιγότερο καύσιμο στους καταναλωτές από αυτό που φαίνεται στην αντλία και το ποσοστό απόκλισης κλιμακώνεται μέχρι 9,69%.

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, τον Δεκέμβριο του 2016, με μυστικό όχημα του Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) που ελέγχει την ακρίβεια της παραδιδόμενης ποσότητας καυσίμου στην αντλία.

Συγκεκριμένα, από τις 120 συνολικά επισκέψεις σε πρατήρια Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας και Αχαΐας, στα 13 πρατήρια (10,83%) παραδόθηκε λιγότερο καύσιμο σε σχέση με αυτό που αναγραφόταν στην ένδειξη της αντλίας, με ποσοστό απόκλισης που έφθανε στο 9,69%.

Στα υπόλοιπα 107 πρατήρια (89,17%) οι αποκλίσεις ήταν αποδεκτές, δηλ. εντός των ανεκτών ορίων της Πολιτείας.

Το ανεκτό όριο είναι 0,5 % ενώ αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι καμία αντλία δεν παρέδιδε περισσότερο καύσιμο στον καταναλωτή.

Ανάλογη έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 στην Αττική με παρόμοια αποτελέσματα. Προέκυψε συγκεκριμένα ότι το 85,5% των παραδόσεων ήταν εντός των νομίμων ορίων ενώ από τις προβληματικές παραδόσεις (14,5% του συνόλου) καταγράφηκαν αποκλίσεις από την αναμενόμενη ποσότητα που έφτασαν μέχρι και 9,5%.

Ο ΣΕΕΠΕ εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι το ποσοστό παραβατικότητας στις τρεις αυτές περιοχές καταγράφεται αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην Αττική – και παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβαν αυτά – γεγονός που καταδεικνύει ότι οι παραβάτες νιώθουν σιγουριά ότι δεν ελέγχονται.

“Ο Σύνδεσμος επισημαίνει για μια ακόμη φορά την έκταση και ένταση των φαινόμενων παραβατικότητας. Όσο η Πολιτεία δεν θέτει σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα που προβλέπονται από το Νομοθετικό πλαίσιο και δεν ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου, οι καταναλωτές και οι νομοταγείς επιχειρήσεις του Κλάδου μας θα παραμένουν ανυπεράσπιστοι”, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση.

Τοποθέτηση Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών αναφορικά με τα κρούσματα ελλιπών παραδόσεων καυσίμου

Να παραδίδονται στις αρμόδιες κρατικές αρχές ελέγχου πριν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των ερευνών για τις ελλιπείς παραδόσεις καυσίμων από τις αντλίες των πρατηρίων ζήτησε σήμερα η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος με αφορμή την έρευνα του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών σύμφωνα με την οποία το 10,8% των πρατηρίων στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας και Αχαΐας παρέδωσε λιγότερο καύσιμο σε σχέση με αυτό που αναγραφόταν στην ένδειξη της αντλίας με ποσοστό απόκλισης μέχρι 9,69%.

Η ΟΒΕ ζητά συγκεκριμένα να πιστοποιούνται οι παραβάσεις από κρατικούς ελέγχους και αφού συμβεί αυτό να επιβάλλονται άμεσα οι νόμιμες κυρώσεις, μέχρι το οριστικό κλείσιμο του πρατηρίου.

«Με αυτό και μόνο τον τρόπο προστατεύονται οι καταναλωτές , ο υγιής ανταγωνισμός και οι έντιμοι συνάδελφοι», υποστηρίζει η ΟΒΕ.

Η Ομοσπονδία ζητά, τέλος, από τις εταιρίες εμπορίας να λαμβάνουν άμεσα μέτρα αφαίρεσης του (σ.σ. εμπορικού) σήματος ώστε να μη καλύπτεται ο παραβάτης πίσω από αυτό και δημιουργεί σύγχυση και ζημία σε συναδέλφους του με το ίδιο σήμα, υποστηρίζοντας ότι σε πρόσφατες περιπτώσεις αποκάλυψης παρόμοιων παραβάσεων δεν αφαιρέθηκε το σήμα.