Το SPD υπέρ της έναρξης διαβουλεύσεων με την CDU

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το SPD υπέρ της έναρξης διαβουλεύσεων με την CDU / 4 View / 08/12/2017

Το συνέδριο του SPD τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαβουλεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Με 81,9% ο Μάρτιν Σουλτς επανεξελέγη στην προεδρία του κόμματος.

Μετά από μια πολύωρη συζήτηση και παρά τις αντίθετες απόψεις που εκφράστηκαν οι 600 περίπου σύνεδροι εκφράστηκαν με ευρεία πλειοψηφία υπέρ της έναρξης διαβουλεύσεων με τους συντηρητικούς της χριστιανικής ένωσης οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν θεωρητικά εκτός από τον μεγάλο συνασπισμό και σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Άγκελα Μέρκελ αλλά και σε πρόωρες εκλογές. Εισήγηση της νεολαίας του κόμματος που πρότεινε να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μεγάλου συνασπισμού απορρίφθηκε.

Σε κάθε περίπτωση θα είναι διαπραγματεύσεις με ανοικτή έκβαση, δεν θα υπάρχει δηλαδή κάποιος αυτοματισμός, όπως τονίστηκε επανειλημμένως. Όπως τόνισε και ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς, στόχος είναι να αποτυπωθεί σε ενδεχόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα με τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές το μάξιμουμ της σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας. «Πρώτα τα πολιτικά μας περιεχόμενα και σε καμία περίπτωση αυτοματισμός προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Σουλτς ο οποίος έδωσε νωρίτερα και το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και το οποίο συνοψίζεται σε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερη Ευρώπη.

Τα επόμενα βήματα

Δεδομένου ότι επίκειται και το συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας στα μέσα Δεκεμβρίου και φυσικά η περίοδος των Χριστουγέννων, οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν πιθανότατα στις αρχές Ιανουαρίου. Οι δε επίσημες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν το Μάρτιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2013 οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων διήρκεσαν 87 μέρες. Η τελική κυβερνητική συμφωνία μεταξύ των εταίρων θα τεθεί και πάλι στην κρίση των μελών του SPD.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα και σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το Πάσχα.

Επανεξελέγη ο Μ. Σουλτς

Αργά το απόγευμα ο Μάρτιν Σουλτς επανεξελέγη στην προεδρία του κόμματος λαμβάνοντας το 81,9% των ψήφων. Μολονότι καταγράφει σημαντική πτώση σε σύγκριση με το 100% που είχε λάβει την περασμένη άνοιξη, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός μπορεί να είναι μάλλον ικανοποιημένος.

Μετά τον εκλογικό κόλαφο που υπέστη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλά και τη στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα πιθανής συγκυβέρνησης με την Αγκ. Μέρκελ δεν ήταν λίγοι εκείνοι εντός των κομματικών τειχών που τον είχαν επικρίνει σφόδρα, αμφισβητώντας τον ανοιχτά ενόψει του σημερινού συνεδρίου.

πηγή: DW