Συνεργασία ενός ροκ σταρ με έναν κωμικό για κυβέρνηση στην Ουκρανία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνεργασία ενός ροκ σταρ με έναν κωμικό για κυβέρνηση στην Ουκρανία / 10 View / 22/07/2019

Νίκη με 43,9%, ρεκόρ για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα, φέρεται να επιτυγχάνει το «Υπηρέτης του Λαού» του νυν προέδρου της Ουκρανίας και πρώην κωμικού Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες.

Στο κοινοβούλιο όμως πρόκειται να μπει και ένα ακόμα νεοσύστατο και φιλοδυτικό κόμμα, το «Φωνή», με επικεφαλής έναν άλλον νέο πολιτικό που αποκτά ισχύ απρόσμενα, τον Ουκρανό ροκ σταρ Σβιάτοσλαβ Βακάρτσουκ, καθώς σύμφωνα με τα exit poll συγκεντρώνει 6,3%.

Η φιλορωσική «Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης» καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση αλλά σε πολύ μεγάλη απόσταση (11,5%), ενώ ακολουθούν το κόμμα του Πέτρο Ποροσένκο, η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη (8,9%) και εκείνο της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, η Πατρίδα (7,6%).

Πρόταση για συμμαχία

Μπορεί επομένως τα αποτελέσματα να φέρουν νικητή το κόμμα του προέδρου ωστόσο δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εδρών, κάτι που τον ώθησε να προτείνει συνεργασία στον Βακάρτσουκ και να δηλώσει έτοιμος να αρχίσει συνομιλίες μαζί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Προσκαλούμε τον κ. Βακάρτσουκ για να συζητήσουμε» είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας το εξής: «Το αξίωμα του πρωθυπουργού της Ουκρανίας -θα το επαναλάβω- πρέπει να το καταλάβει ένα νέο πρόσωπο, ένας άνθρωπος ειδικευμένος στα οικονομικά».

Πάντως, το γεγονός ότι το κόμμα του οδεύει να επικρατήσει σημαίνει πως θα αποκτήσει ουσιαστικά τον έλεγχο της Βουλής και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι επιλεγμένη από τον ίδιο, κάτι που πιθανόν θα του δώσει πολύ περισσότερες δυνατότητες να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.

Πρώην κωμικός που ενσάρκωσε τον δάσκαλο που γίνεται απροσδόκητα πρόεδρος της χώρας, ο άσημος ως πριν από δύο χρόνια Ζελένσκι έγινε στ’ αλήθεια ο πρόεδρος της Ουκρανίας κεφαλαιοποιώντας τη γενικευμένη αγανάκτηση των ψηφοφόρων για τη διαφθορά και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Η απογοήτευση των πολιτών μάλλον αντανακλάται και στο επίπεδο της συμμετοχής, που δεν ξεπέρναγε το 49,79% την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες.

«Δεν θα απογοητεύσουμε τους Ουκρανούς», υποσχέθηκε ο 41χρονος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του. «Γνωρίζετε τις κύριες προτεραιότητές μας, είναι οι ίδιες με αυτές κάθε Ουκρανού, είμαι σίγουρος: να τελειώσει ο πόλεμος, να εξασφαλιστεί η επιστροφή των αιχμαλώτων μας, η νίκη μας επί της διαφθοράς που παραμένει στην Ουκρανία» είπε.

Όταν ανέλαβε την εξουσία, ο Ζελένσκι βρέθηκε μπροστά στην προοπτική της συγκατοίκησής του με ένα υπουργικό συμβούλιο κι ένα κοινοβούλιο που ορκίζονταν κατά πλειοψηφία πίστη στον προκάτοχό του Ποροσένκο, γεγονός που τον ώθησε την πρώτη ημέρα της θητείας του να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Ναι» αλλά με αιχμές

Από την πλευρά του ο Βακάρτσουκ κατάρτησε το ψηφοδέλτιό του με νέους επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους έχουν σπουδάσει στη Δύση και απαγόρευσε σε νυν και πρώην βουλευτές να μπουν στο κόμμα. Ο ίδιος το 2014 είχε υποστηρίξει την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 και είχε συνταχθεί με τον τότε πρόεδρο Βίκτορ Γιούσενκο.

Ο τραγουδιστής -με εννέα άλμπουμ αλλά και ένα διδακτορικό στο ενεργητικό- δεν σταμάτησε να παίζει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους μετατρέποντας τις συναυλίες του σε ένα σημαντικό μέρος των προεκλογικών του συγκεντρώσεων στην καθημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Ανώτερο στέλεχος της «Φωνής» δήλωσε ότι δεν απορρίπτει τις συμμαχίες με νέες πολιτικές δυνάμεις, όμως υπό την προϋπόθεση πως αυτές δεν υποστηρίζονται από ολιγάρχες.

Μολονότι η παραπάνω τοποθέτηση μοιάζει πολύ γενική, αποτελεί σαφή αιχμή για τους δεσμούς του Ζελένσκι με τον Ίγκορ Κολομόισκι, έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στην Ουκρανία, ορκισμένο εχθρό του Ποροσένκο και ιδιοκτήτη του καναλιού όπου προβαλλόταν η σειρά που έκανε διάσημο τον σημερινό πρόεδρο.

Ο Ζελένσκι πάντως διαβεβαιώνει ότι δεν είναι εξαρτημένος από τον Κολομόισκι κι εξαγγέλλει μέτρα που θα ικανοποιήσουν αρκετούς ψηφοφόρους, για παράδειγμα την άρση της βουλευτικής ασυλίας κοινοβουλευτικών που βαρύνουν υποψίες για διαφθορά.

Στο κρίσιμο πεδίο της οικονομίας, ο πρόεδρος σκοπεύει να διαπραγματευθεί νέο πρόγραμμα στήριξης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο· όχι τυχαία, ένα από τα πρόσωπα που προαλείφονται για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ο Βλάντισλαβ Ρασκόβαν, πρώην υποδιοικητής της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας, νυν αντιπρόσωπος του Κιέβου στο ΔΝΤ.

πηγή: efsyn.gr