Στο έλεος του Εγκέλαδου και του χιονιά η κεντρική Ιταλία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στο έλεος του Εγκέλαδου και του χιονιά η κεντρική Ιταλία / 14 View / 19/01/2017

Μέχρι και 30 άνθρωποι φέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους, όταν έπεσε χιονοστιβάδα σε ξενοδοχείο της πόλης Πεσκάρα, επαρχίας του Αμπρούτσο, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας ηλικιωμένος άντρας σκοτώθηκε, όταν το χιόνι και ένας από τους σεισμούς έφεραν την κατάρρευση της στέγης ενός γεωργικού κτίσματος, ενώ το κύμα κακοκαιρίας στις περιοχές Λάτσιο, Μάρκε και Αμπρούτσο έχουν εγείρει φόβους για τη ζωή άλλων ατόμων.

Ο Εγκέλαδος συνέχισε να χτυπάει χθες την κεντρική Ιταλία με πέντε ισχυρές σεισμικές δονήσεις, μεγέθους από 5,1 μέχρι 5,5 Ρίχτερ και τουλάχιστον 100 μετασεισμούς στην κεντρική Ιταλία.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος παρόμοιου σεισμού στην περιοχή είναι υψηλός.

Ζωντανοί από τα ερείπια στο χωριό Καστιλιόνε Μέσερ Ραϊμόνδο ανασύρθηκαν μια 30χρονη γυναίκα και ένας 17χρονος με συμπτώματα υποθερμίας, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι, ο στρατός θα βοηθήσει τις ομάδες διάσωσης να φτάσουν στα χωριά που επηρεάστηκαν. «Αυτή η επανάληψη των ισχυρών σεισμών είναι ανησυχητική για τον κόσμο που έχει ήδη δοκιμαστεί τόσο πολύ», είπε ο Τζεντιλόνι από το Βερολίνο.

«Μερικές περιοχές δεν έχουν ηλεκτρικό λόγω του χιονιού, οπότε δεν λειτουργούν ούτε τα κινητά», είπε ο Σάντε Στραγκόνι, δήμαρχος της Ακουασάντα Τέρμε, μιας πόλης όπου σκοτώθηκαν 300 άτομα στις 24 Αυγούστου από σεισμό. «Το χιόνι έχει δύο μέτρα ύψος σε μερικές περιοχές», τόνισε στο τηλεοπτικό κανάλι SkyTG 24.

Στη Ρώμη σείστηκαν κτίρια και διακόπηκε η λειτουργία στο μετρό της πόλης για αρκετές ώρες. Τα σχολεία έκλεισαν και τα μουσεία ζήτησαν από επισκέπτες να φύγουν.

Για πολλούς κτηνοτρόφους, οι νέες σεισμικές δονήσεις αποτέλεσαν τη χαριστική βολή: καταστράφηκαν ολοκληρωτικά πολλοί στάβλοι και έχασαν τη ζωή τους αμέτρητα ζώα, από τα λίγα μέσα προσπορισμού που είχαν μείνει στους κατοίκους αυτούς της κεντρικής Ιταλίας

Συνολικά, υπήρξαν 10 σεισμοί άνω των 4,0 βαθμών μέσα σε ακτίνα 10 χλμ γύρω από το Αμάτριτσε – το οποίο καταστράφηκε από τους σεισμούς του περασμένου Αυγούστου – καθώς και δεκάδες μετασεισμοί. Το καμπαναριό της εκκλησίας Σαντ’ Αγκοστίνο, το οποίο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές πέρσι, κατέρρευσε.