Στους δρόμους συνδικάτα και «γιλέκα» κατά του Μακρόν

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στους δρόμους συνδικάτα και «γιλέκα» κατά του Μακρόν / 9 View / 06/02/2019

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους της Γαλλίας ενάντια στο νομοσχέδιο του Εμμανουέλ Μακρόν για την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων. Το βράδυ της Τρίτης το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου πέρασε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση με ευρύτατη πλειοψηφία.

Το συνδικάτο CGT κάλεσε σε γενική απεργία τους εργαζομένους, ενώ είχε ζητήσει και από τα «κίτρινα γιλέκα» να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Και αυτό ακριβώς έγινε, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα τα «γιλέκα» αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη τα συνδικάτα.

Χιλιάδες άνθρωποι γέμισαν τους δρόμους του Παρισιού με τον γ.γ. του CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ να δηλώνει «σήμερα είναι μια επιτυχία που καλεί για άλλες», ενώ βασικά αιτήματα είναι: αύξηση μισθών, φορολογική δικαιοσύνη, αντίθεση στη μεταρρύθμιση του Λυκείου ή στην αύξηση των εξόδων εγγραφής των ξένων φοιτητών, δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, υπεράσπιση του δημόσιου τομέα.

Στη Μασσαλία, 5.200 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν ανάμεσα στο Παλιό Λιμάνι και τον σιδηροδρομικό σταθμό Σεν-Σαρλ. Αν και κυριαρχούσε η CGT, εκατοντάδες «κίτρινα γιλέκα» ήταν παρόντα στη μέση της πορείας.

«Οι διεκδικήσεις μας είναι ταυτόσημες. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί», λέει η Μπριζίτ, συνταξιούχος με μηνιαία σύνταξη 680 ευρώ. Εντάχθηκε στα «κίτρινα γιλέκα» στο Φος-σιρ-Μερ. «Έρχεται μια στιγμή που όλοι οι αγώνες ενώνονται. Χωρίς σύγκλιση με τα κόμματα και τα συνδικάτα, δεν θα καταφέρουμε τίποτε», λέει.

Περίπου 500 μέλη των «κίτρινων γιλέκων» διαδήλωσαν μαζί με τους περισσότερους από 4.000 εργαζόμενους στη Λιόν με έναν εξ αυτών να δηλώνει «Πάνε τρεις μήνες που είμαστε έξω και πρέπει να πάμε ακόμη μακρύτερα, έτσι κάνουμε ένα βήμα: τα συνδικάτα κάλεσαν, είμαστε εδώ, τώρα θα δούμε όταν θα φωνάξουμε εμείς, αν θα απαντήσουν».

Στην Τουλούζη οι μαθητές πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες με κεντρικό πανό «η νεολαία βγήκε στους δρόμους». «Βρίσκομαι εδώ επειδή φοβάμαι και δεν θέλω αυτό το μέλλον χωρίς μέλλον που μας χαράζουν», λέει η Αναΐς, μαθήτρια Λυκείου.

Δυναμικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων έγιναν και στο Στρασβούργο, αλλά και σε μικρότερες πόλεις όπως οι Κάνες, η Χάβρη, το Κλερμόν Φεράν, το Σεντ – Ετιέν, η Τουρ, η Ρεν.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς να σημειωθούν έκτροπα και μόνο στο Μπορντό υπήρξαν μικρές εστίες έντασης με πυρπολημένους κάδους και ζημιές σε καταστήματα.

Πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία το νομοσχέδιο
Αργά το βράδυ της Τρίτης η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε με ευρύτατη πλειοψηφία το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο παρά τις μεγάλες διαδηλώσεις και τις πολλές αντιδράσεις.

Παρά την κριτική ότι το νομοσχέδιο θα περιορίσει πολιτικές ελευθερίες, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την κάτω βουλή με 387 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 74 αποχές, χάρη στην άνετη πλειοψηφία του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν LREM (La Republique en marche).

Ο νόμος «ενάντια στον χουλιγκανισμό» μεταξύ άλλων, απαγορεύει από διαδηλωτές να κρύβουν τα πρόσωπά τους, δίνει στην αστυνομία ενισχυμένες εξουσίες να συλλαμβάνει ταραξίες στις διαδηλώσεις και χορηγεί στις τοπικές αρχές το δικαίωμα να απαγορεύει μεμονωμένες διαδηλώσεις.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για «νόμο του φόβου», αλλά για ένα «νόμο της κοινής λογικής» ενάντια «στους βανδαλισμούς» που εμποδίζουν τις διαδηλώσεις.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί τώρα στην Γερουσία, αλλά η Εθνοσυνέλευση έχει τον τελικό λόγο.

Ο αντίλογος, όμως, κάνει λόγο για ξεκάθαρη προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις κατά της πολιτικής του προέδρου.