Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι για την «επανεκκίνηση της Ευρώπης»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι για την «επανεκκίνηση της Ευρώπης» / 34 View / 23/08/2016

Το μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβιώσει ακόμα και μετά την έξοδο της Βρετανίας, έστειλαν από την Ιταλία ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνάντησης. 

Η Ευρώπη «δεν έχει τελειώσει» μετά το Brexit, είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Ρέντσι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από το αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε.

Οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν σε αυτό το νησί που βρίσκεται ανοιχτά της Νάπολης, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της Ε.Ε. μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ομάδα των «28». Η συνάντηση γίνεται τρεις εβδομάδες πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. (έχει προγραμματιστεί για την 16η Σεπτεμβρίου) στην Μπρατισλάβα, η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη Βρετανία και έχει ως στόχο να χαράξει μια πορεία μετά το Brexit για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσφυγικό, οικονομία και ασφάλεια

«Πολλοί πίστεψαν μετά το Brexit ότι η Ευρώπη τελείωσε. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ ο Φρ. Ολάντ σημείωσε ότι «ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, είναι ο κατακερματισμός, η διαίρεση».

«Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι η λύση στα σοβαρά προβλήματα της εποχής μας», πρόσθεσε ο Μ. Ρέντσι και ζήτησε «ισχυρά μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη και για την καταπολέμηση της ανεργίας, επενδύσεις ποιότητας και δομικές μεταρρυθμίσεις».

Από την πλευρά της, η Μέρκελ επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση είναι στην ατζέντα των συνομιλιών, ενώ επανέλαβε τη στήριξή της στην Άγκυρα.

«Η συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό είναι σωστή, διαφορετικά δεν μπορούμε να κερδίσουμε την αναμέτρηση με τους διακινητές», είπε, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη συνεργασίας με τα κράτη προέλευσης και διέλευσης μεταναστών «ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν στις χώρες στις οποίες διαμένουν».

«Πρέπει να σώζουμε όλους τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν, αλλά πρέπει και να πάμε στην Αφρική και να παρέμβουμε, με συνεργασίες με τις χώρες διέλευσης των μεταναστών. Απαιτείται να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Αναφορικά με το θέμα της οικονομίας, η καγκελάριος σημείωσε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Γιούνκερ… Όλοι επιθυμούν την γενικότερη οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος, ο Μ. Ρέτσι συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο ότι χρειάζεται στενότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, για την ενίσχυση της ασφάλειας. Μάλιστα, ο Φρ. Ολάντ υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να νιώσει ντροπή στην περίπτωση που δεν γίνει τίποτα ώστε τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την πόλη Χαλέπι, στη βόρεια Συρία.