Πρώτο «όχι» από τις Βρυξέλλες στον Μπόρις Τζόνσον

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρώτο «όχι» από τις Βρυξέλλες στον Μπόρις Τζόνσον / 16 View / 26/07/2019

Σε πανηγυρικό τόνο ήλθε η σημερινή ομιλία του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, όμως, από πλευράς Ε.Ε., δεν άργησε να έρθει η… ψυχρολουσία για τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών για το Brexit χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα αιτήματα για τροποποιήσεις στη συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ που διατύπωσε ο Μπ. Τζόνσον, προειδοποιώντας ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε «όπως υπονοεί η μάλλον μαχητική ομιλία του, πρέπει να προετοιμαστούμε για μια κατάσταση όπου θα δώσει προτεραιότητα στον σχεδιασμό της “μη συμφωνίας”, εν μέρει για να ασκήσει πιέσεις στην ενότητα της ΕΕ των 27».

«Θα αναλύσουμε κάθε ιδέα του Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα που αφορούν την αποχώρηση τα οποία είναι συμβατά με την υπάρχουσα συμφωνία εξόδου και φυσικά είμαστε έτοιμοι να ξαναδούμε την πολιτική διακήρυξη, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», εξηγεί ο Μπαρνιέ, προσθέτοντας: «Η απουσία συμφωνίας δεν είναι επιλογή της ΕΕ αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια»

Τέλος, ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε «παρατηρώ πολλές έντονες αντιδράσεις για αυτήν την ομιλία (του Τζόνσον) στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τις νέες αντιδράσεις και τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από αυτήν την ομιλία».

Και τηλεφωνικό «όχι»

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε στον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι η συμφωνία που έχει συνάψει με την Τερέζα Μέι είναι «η καλύτερη και η μοναδική δυνατή για την Ε.Ε.»

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κ. Γιούνκερ, Μίνα Αντρέεβα ο κ. Γιούνκερ διαβεβαίωσε τον Μπ. Τζόνσον ότι «η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο για να ολοκληρώσει την πολιτική δήλωση (που επισυνάπτεται στη Συμφωνία Αποχώρησης) και να αναλύσει όλες τις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συμβατές με τη Συμφωνία».

«Η Επιτροπή θα παραμείνει διαθέσιμη τις ερχόμενες εβδομάδες εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να διεξαγάγει συνομιλίες και να διευκρινίσει τη θέση του με περισσότερες λεπτομέρειες», ανέφερε η εκπρόσωπος

Υπενθυμίζεται ότι στη σημερινή θορυβώδη πρώτη του ομιλία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τη συμφωνία «απαράδεκτη» και κάλεσε τις Βρυξέλλες να ανοίξουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας υποσχέθηκε να «τελειώνει» με το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και να κάνει τη χώρα του «την πιο σπουδαία στον κόσμο».

Βέβαια, ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε πάλι να εξαλειφθεί το δίχτυ ασφαλείας (το λεγόμενο backstop στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Β. Ιρλανδία), κάτι που δεν ήχησε καλά στα αυτιά των Ευρωπαίων, οπότε οι εξελίξεις αναμένονται με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

πηγή: efsyn