«Προοδευτική Συμμαχία» (ευρωομάδα της Ενωμένης Αριστεράς, Σοσιαλιστές και Πράσινοι): “Αλλαγή κατεύθυνσης στην Ευρώπη”

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Προοδευτική Συμμαχία» (ευρωομάδα της Ενωμένης Αριστεράς, Σοσιαλιστές και Πράσινοι): “Αλλαγή κατεύθυνσης στην Ευρώπη” / 46 View / 22/06/2017

Η ανάγκη να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης προκειμένου να καταφέρουν την αλλαγή κατεύθυνσης στην ΕΕ μακριά από το δόγμα της λιτότητας υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο «Το απόν σενάριο – Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους». («Τhe Missing Scenario – Αn Alternative for Europeans») που διοργάνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση συμμετείχαν προσωπικότητες από το χώρο της ευρύτερης αριστεράς, καθώς η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί την κοινή προσπάθεια ευρωβουλευτών που προέρχονται από 3 πολιτικές ομάδες (ευρωομάδα της Ενωμένης Αριστεράς, Σοσιαλιστές και Πράσινοι), με σκοπό να αναζητηθούν κοινές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατό.

Οι τρεις πολιτικές ομάδες συμφωνούν πως από τα πέντε σενάρια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρώπης, λείπει αυτό που μπορεί να αποτελέσει μια προοδευτική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις της Ε.Ε.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να καλυτερέψει αν δεν είναι προοδευτική, αν δεν γίνει κοινωνική.

Το σημείο εξόδου από τα Μνημόνια είναι ορατό, ξεκάθαρο και μη αναστρέψιμο μετά την συμφωνία του τελευταίου Eurogroup, ανέφερε. Και πρόσθεσε:«Προοδευτικοί, Οικολόγοι, Σοσιαλιστές έχουμε κοινό στόχο να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη.
Η Προοδευτική Συμμαχία είναι σημείο αναφοράς για όλους μας. Για μια ακόμη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω για την αλληλεγγύη στην Ελλάδα από τους προοδευτικούς, σοσιαλιστές και οικολόγους.
Η επιλογή μας ήταν απο την αρχή να μην ρισκάρουμε να θρυμματίσουμε την Ελλάδα, να μην απαξιώσουμε την αριστερή ιδεολογία στην Ευρώπη. Δεν ενστερνιζόμαστε τις πολιτικές λιτότητας. Δεν σταματήσαμε ποτέ να υλοποιούμε ένα παράλληλο προγραμμα που προστατεύει τους πιο ευάλωτους.
Οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να δουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να περιορίσουν την νεοφιλεύθερη συναίνεση. Η κληρονομιά της Ευρώπης καλεί σε εγρήγορση. Η άρνηση της Βρετανίας στα πλαίσια του ευρωσκεπτικισμού, και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι δείγματα της απώλειας εμπιστοσύνης.
Η Ευρώπη, όπως είναι σήμερα, δεν εμπνέει και δεν ελκύει. Η αδράνεια οδηγεί αργά ή γρήγορα στην έκρηξη. Πρέπει να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ρεαλιστικό πλάνο για μια Ευρώπη που θα είναι πολύ κοντά στους πολίτες της.
Αξίζει να δώσουμε αυτόν τον αγώνα όλοι μαζί και ζητώ την συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, ανέφερε:  «Χρειαζόμαστε ένα άλλο σενάριο, που αντί για τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική να υπηρετεί την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των ανθρώπων», κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός «νέου μανιφέστο» 60 χρόνια μετά τη Συμφωνία τη Ρώμης. Η ίδια τόνισε επίσης, πως η λιτότητα στην ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει και απαραίτητο συστατικό αυτής της προσπάθειας είναι η επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα.  «Πρέπει να πούμε στοπ στη λιτότητα. Πρέπει να πούμε στοπ Σόιμπλε, στοπ Ντάισελμπλουμ» κατέληξε.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωομάδας των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, επισήμανε πως η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών προοδευτικών κομμάτων σε ζητήματα στα οποία υπάρχει κοινός τόπος, είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουν να αλλάξουν τα πράγματα, καθώς αυτό που λείπει είναι η πολιτική πλειοψηφία. Η Σκα Κέλερ αναφέρθηκε κυρίως στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον, την παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και κάλεσε όλους να στείλουν ένα «θετικό και ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής» σε όλους αυτούς τους τομείς. «Πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών να τους πείσουμε ότι τους υποστηρίζουμε, να έχουμε ξεκάθαρη και θετική γλώσσα» σημείωσε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι νέοι άνθρωποι, «της δικής μου γενιάς» όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν θυμούνται να ζουν χωρίς την Ένωση, «και την αγαπάμε».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια φανταστική ιδέα και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις. Πρέπει όμως να κάνουμε κάτι» τόνισε η κ. Κέλερ.

Από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η Ιζαμπέλ Τομά, απηύθυνε το μήνυμα του προέδρου της ευρωομάδας, Τζιάνι Πιτέλα. Αναφερόμενη στην Ελλάδα και τις τελευταίες εξελίξεις, σημείωσε πως οι Σοσιαλδημοκράτες στήριξαν την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θα δεχθούμε ένα ολόκληρο κράτος να πιάνεται όμηρος του Σόιμπλε και του κάθε Σόιμπλε» επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ ότι θα δεχόταν μια ελάφρυνση του χρέους μόνο εάν υπήρχε άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. «Αυτό είναι αντιδημοκρατικό» υπογράμμισε.

Τέλος, ο σοσιαλιστής υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, Μπενουά Αμόν, αναφέρθηκε στην κατάρρευση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, καθώς αντικαταστάθηκαν, αφενός από τα νεοφιλελεύθερα κόμματα και αφετέρου από την αντιευρωπαϊκή αριστερά. «Ο Μακρόν, ο Σαπέν, ο Ολάντ δήλωναν ότι στηρίζουν την Ελλάδα. Η πολιτική πραγματικότητα είναι ότι στα δύσκολα, η Ελλάδα ήταν μόνη της, όπως και ο Πολ Μανιέτ στον αγώνα κατά της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά» τόνισε. Ο κ. Αμόν, ανέλυσε τις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η συνεργασία των τριών αυτών κομμάτων, όπως η μετάβαση σε μια πράσινη ανάπτυξη, που θα φέρει νέες προοπτικές ανάπτυξης και θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ