Ορκίστηκε πρόεδρος και προκήρυξε πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ορκίστηκε πρόεδρος και προκήρυξε πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία / 7 View / 21/05/2019

Τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών ανακοίνωσε σήμερα, λίγο μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο γνωστός στην Ουκρανία ηθοποιός, που τον περασμένο μήνα εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 73%, αιτιολόγησε την απόφασή του αυτή καθώς η Βουλή ελέγχεται από τον πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της τρέχουσας Βουλής αναμένεται εντός της σημερινής ημέρας και αν όλα πάνε σύμφωνα με τους προγραμματισμούς του Ζελένσκι οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε δύο μήνες απ’ την υπογραφή του διατάγματος.

Ο νέος πρόεδρος κάλεσε τους βουλευτές να χρησιμοποιήσουν την περίοδο των δύο μηνών για να υιοθετήσουν νόμο που θα τους στερήσει την ασυλία που χαίρουν από τις διώξεις και άλλον έναν νόμο που απαγορεύει στους αξιωματούχους να πλουτίζουν παράνομα.

«Θα έχετε δύο μήνες γι’αυτό. Κάντε το και θα αξίζετε παράσημα», είπε ο Ζελένσκι μετά την ορκωμοσία του.

«Δεσμεύομαι με όλες τις ενέργειές μου να προστατεύω την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, να φροντίζω για το καλό της πατρίδας και του ουκρανικού λαού, να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, να σέβομαι το Σύνταγμα και τους νόμους της Ουκρανίας, να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου προς το συμφέρον όλων των συμπατριωτών μου, να ανυψώσω την Ουκρανία στον κόσμο», είπε κατά την ορκωμοσία του ο Ζελένσκι.

Ο νέος πρόεδρος σημείωσε ότι πρώτος στόχος του είναι να επιτύχει μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι με τη Ρωσία μπορεί να υπάρξει διάλογος μόνο μετά την επιστροφή του ουκρανικού εδάφους και των αιχμαλώτων πολέμου.

Στη συνέχεια, την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Γκρόισμαν.

«Αποφάσισα να παραιτηθώ αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης», είπε στους δημοσιογράφους ο Γκρόισμαν.

Με βάση το Σύνταγμα, το κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να ορίσει τον πρωθυπουργό. Ο Ζελένσκι όμως δεν έχει κοινοβουλευτική ομάδα που θα του επέτρεπε να σχηματίσει μια κυβέρνηση πιστή στον ίδιο, τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθούν εκλογές.

«Όταν εξελέγη ο νέος πρόεδρος, πρότεινα στον πρόεδρο και στο κοινοβούλιο (…) να καθορίσουμε μια νέα ημερήσια διάταξη και να αρχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις που θα καταστήσουν πιο ισχυρή την Ουκρανία. Ο πρόεδρος επέλεξε έναν άλλο δρόμο και θεωρώ ότι με τη διακήρυξή του αναλαμβάνει όλη την ευθύνη απέναντι στις απειλές” με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα», είπε ο Γκρόισμαν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Κανονικά οι βουλευτικές εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 27 Οκτωβρίου, όμως με την πλειοψηφία να είναι αντίθετη στο πρόσωπό του, ο νέος πρόεδρος δεν θα μπορούσε να περάσει εύκολα την ατζέντα του μέσα στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ράντα (σ.σ. το κοινοβούλιο) ανακοίνωσε τη διάλυση της επικρατούσας κοινοβουλευτικής συμμαχίας και σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες η Βουλή δεν μπορεί να διαλυθεί για 30 ημέρες μετά τον τερματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού.

πηγή: efsyn