Με βέτο απειλεί η Γαλλία πιθανή παράταση του Brexit

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με βέτο απειλεί η Γαλλία πιθανή παράταση του Brexit / 9 View / 09/09/2019

Η γαλλική κυβέρνηση απείλησε να ασκήσει βέτο σε περίπτωση παράτασης του Brexit, λόγω της «ανησυχητικής» έλλειψης προόδου στις πρόσφατες συνομιλίες. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, τόνισε την έλλειψη ρεαλιστικών προτάσεων της Ντάουνινγκ Στριτ για το «σύστημα ασφαλείας» στα ιρλανδικά σύνορα.

«Είναι πολύ ανησυχητικό. Οι Βρετανοί πρέπει να μας πουν τι θέλουν », είπε ο Λε Ντριάν.

Όταν ρωτήθηκε αν ήταν δυνατή η επέκταση πέραν της 31ης Οκτωβρίου, οΓάλλος ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι η υπομονή της ΕΕ μειώνεται. «Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό [σ.σ. παράταση της προθεσμίας] κάθε τρεις μήνες», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.

Το νομοσχέδιο «Benn» που αναμένεται να επικυρωθεί αυτήν την εβδομάδα, αποκλείει την άτακτη υποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και υποχρεώνει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση εάν δεν έρθει συμφωνία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και δεν επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο.

Χθες, η κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο έφερε νέα παραίτηση με την υπουργό Εργασίας και Συντάξεων, Άμπερ Ραντ, να αποχωρεί κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι διέπραξε «επίθεση στην αξιοπρέπεια και στη δημοκρατία» εκδιώχνοντας τους «αντάρτες» Συντηρητικούς βουλευτές. Η βρετανική κυβέρνηση διόρισε την Τερίς Κόφι στη θέση της Άμπερ Ραντ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε σήμερα (Κυριακή) ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν θα ζητήσει μια παράταση στο Brexit στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο μήνα, αλλά θα πιέσει αντ’αυτού για να εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα καταστήσει ομαλή την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Πρωτίστως ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 (Οκτωβρίου) και θα προσπαθήσει να επιτύχει μια συμφωνία. Οπωσδήποτε δεν θα ζητήσει μια παράταση σε αυτήν την συνάντηση», δήλωσε ο Τζαβίντ σε εκπομπή στο BBC.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για να επιβάλει στην κυβέρνηση να ζητήσει μια παράταση στις συνομιλίες για το Brexit αναφέρει μόνον την 19η Οκτωβρίου ως την ημερομηνία μέχρι την οποία δίνεται διορία για να υποστηρίξει το κοινοβούλιο μια συμφωνία για το Brexit, ή την αποχώρηση χωρίς συμφωνία από την ΕΕ και ότι αυτήν την ημερομηνία εξετάζει η κυβέρνηση.