Μέτρα για την άδικη ανισοκατανομή κονδυλίων στην ΕΕ ζητεί από την Κομισιόν ο Δ. Παπαδημούλης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μέτρα για την άδικη ανισοκατανομή κονδυλίων στην ΕΕ ζητεί από την Κομισιόν ο Δ. Παπαδημούλης / 14 View / 28/12/2016

Ερώτηση με θέμα το ζήτημα του «brain drain» κατέθεσε προς την Κομισιόν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματός του.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με αφορμή αποτελέσματα έρευνας που καταδεικνύουν ότι η μερίδα του λέοντος των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων για ερευνητικά προγράμματα καταλήγει σε ποσοστό 80% στην Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, επισημαίνει ότι «οι ανισομέρειες μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και των οικονομιών του Νότου, προκαλούν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και υψηλότερα ποσοστά ανεργίας», προκαλώντας το λεγόμενο «brain drain» στις χώρες αυτές, αφού «οι ερευνητές των χωρών της ανατολικής και νότιας Ευρώπης αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε χώρες που θα έχουν κίνητρα, επιχορήγηση και υποδομές για το ερευνητικό τους έργο».

Ο κ. Παπαδημούλης, στην ερώτησή του προς την Κομισιόν θέτει ακόμη το ζήτημα των ενδογενών πόρων των περιφερειών που θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν αυτή την άδικη ανισοκατανομή κονδυλίων και ρωτά «τι μέτρα σχεδιάζει η Επιτροπή ώστε να αναχαιτίσει αυτή την καταφανή ανισορροπία, ενισχύοντας τη συμμετοχή των χωρών της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης στον ερευνητικό χάρτη».