Ιταλία: 131 μετανάστες παραμένουν αποκλεισμένοι πάνω σε σκάφος της ακτοφυλακής

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ιταλία: 131 μετανάστες παραμένουν αποκλεισμένοι πάνω σε σκάφος της ακτοφυλακής / 9 View / 29/07/2019

Αποκλεισμένοι παραμένουν 131 πρόσφυγες πάνω στο σκάφος εδώ και τρεις ημέρες σε στρατιωτικό λιμάνι κοντά στην Κατάνια, ανακοίνωσε σήμερα η ιταλική κυβέρνηση.

Το σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής Gregoretti προσέγγισε στη διάρκεια της νύχτας στο λιμάνι της Αουγκούστα, όμως η Ρώμη αναμένει μια συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτού επιτρέψει την αποβίβασή τους. «Τώρα, πρέπει η Ε.Ε. να απαντήσει, γιατί το θέμα της μετανάστευσης αφορά όλη την ήπειρο», δήλωσε ο Ντανίλο Τονινέλι, ο υπουργός στον οποίο υπάγεται η ακτοφυλακή.

Περίπου 140 μετανάστες, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη επιβαίνοντας σε δύο πλεούμενα, διασώθηκαν από σκάφη της ακτοφυλακής το βράδυ της Πέμπτης, την ίδια ημέρα κατά την οποία πάνω από 110 άλλοι πνίγηκαν ή αγνοούνται από τότε σε ένα ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης, και μεταφέρθηκαν στο σκάφος αυτό.

Έξι μετανάστες μεταφέρθηκαν για ιατρικούς λόγους στο νησί Λαμπεντούζα. Χθες βράδυ, ενώ το σκάφος στεκόταν αρόδο στην Κατάνια, μία έγκυος επτά μηνών, τα δύο μικρά παιδιά της και ο σύντροφός της μπόρεσαν επίσης να αποβιβαστούν.

Όμως, ο Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε ότι δεν θα αφήσει να αποβιβαστούν άλλοι στην Ιταλία εκτός εάν υπάρξει ένα σχέδιο για την κατανομή τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτόν τον τρόπο μοιάζει να έχει σκοπό να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα μια συμφωνία ανάμεσα σε 14 ευρωπαϊκές χώρες για την εφαρμογή ενός «μηχανισμού αλληλεγγύης», τον οποίο κατήγγειλε αμέσως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Εσωτερικών επειδή βασίζεται στην αρχή ότι οι μετανάστες θα πρέπει πρώτα να αποβιβάζονται στην Ιταλία.

Μέσα ενημέρωσης κατάφεραν να τραβήξουν χθες πλάνα των απελπισμένων προσπαθειών των μεταναστών να προστατευθούν από τον ήλιο πάνω στη γέφυρα, ενώ οι δημοσιογράφοι δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής άδεια να εισέλθουν στον χώρο του λιμανιού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ