Η Ε.Ε. απορρίπτει την πρόταση Τζόνσον για επαναδιαπραγμάτευση του backstop

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ε.Ε. απορρίπτει την πρόταση Τζόνσον για επαναδιαπραγμάτευση του backstop / 6 View / 21/08/2019

Θετικό το DUP – Απορρίπτει το Sinn Fein • Εργατικοί: «Ο Μπόρις Τζόνσον «δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα, την ευημερία ή την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία»

Με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον για επαναδιαπραγμάτευση του backstop, δηλαδή της δικλίδας ασφαλείας στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, τονίζοντας ότι στην επιστολή που έλαβε δεν περιλαμβάνεται «καμία ρεαλιστική εναλλακτική».

Ο Μπόρις Τζόνσον στην επιστολή του υποστήριζε ότι το backstop είναι αντιδημοκρατικό, γιατί η Βρετανία δεν θα μπορεί να βγει από την τελωνειακή ένωση, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία θα δεσμεύεται από τους κανόνες της Ε.Ε. Επίσης, υποστήριζε ότι η ύπαρξή του δεν συμβαδίζει με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ε.Ε., ενώ υποβαθμίζει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία. Για τον λόγο αυτό, προτείνει ένα σύστημα εναλλακτικών κανόνων ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, που θα αποτρέψουν το backstop αλλά και το σκληρό σύνορο.

Απαντώντας στον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Ντόναλντ Τουσκ σημειώνει ότι «τo backstop είναι μια διασφάλιση για την αποφυγή του σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας, εκτός εάν και μέχρι να βρεθεί μια εναλλακτική διευθέτηση», σχολιάζοντας ότι «αυτοί που είναι αντίθετοι στο backstop και δεν προτείνουν ρεαλιστικές εναλλακτικές στην ουσία υποστηρίζουν την επανεγκατάσταση ενός συνόρου. Ακόμη και αν δεν το παραδέχονται».

Ανάλογο ήταν το σχόλιο και της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, η οποία μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι τόσο το Λονδίνο όσο και η Ε.Ε. υποδεικνύουν το backstop ως τον μοναδικό τρόπο να αποφευχθούν εκ νέου οι εκτεταμένοι έλεγχοι στα σύνορα της Ιρλανδίας στην μετά- Brexit εποχή.

«Η επιστολή δεν παρέχει μια νόμιμη λειτουργική λύση για την αποφυγή της επιστροφής σε ένα σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας. Η θέση μας αναφορικά με το backstop είναι γνωστή… Είναι ο μοναδικός τρόπος που υποδεικνύεται και από τις δύο πλευρές μέχρι στιγμής για την εκπλήρωση αυτής της δέσμευσης», τόνισε.

Επίσης, σημείωσε, η πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού δεν διασφαλίζει ότι οι αλλαγές που προτείνει «μπορεί να εφαρμοστούν εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου».

Κατά της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας τάχθηκε και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Άντι Ρίνε, που έχει την εξάμηνη εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε. αυτή την περίοδο.

«Ο πρωθυπουργός Ρίνε επανέλαβε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν θα ανοίξει εκ νέου», είπε ο εκπρόσωπος του Ρίνε.

Μέρκελ: «Μπορεί να βρεθεί μια πρακτική λύση»

Περισσότερο διαλλακτική σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους όσον αφορά το θέμα του backstop εμφανίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί αν βρεθεί μια «πρακτική λύση» για τα σύνορα Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Από την Ισλανδία, όπου βρίσκεται, είπε ότι οι άλλες 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. είναι διατεθειμένες να βρουν αυτήν τη λύση, χωρίς να καταστραφεί η συμφωνία αποχώρησης.

Και συμπλήρωσε ότι όποιο και αν είναι το μονοπάτι που θα επιλέξει η Βρετανία, η Ε.Ε. επιθυμεί να συνεργαστεί στενά μαζί της σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας.

Αμετακίνητος ο Τζόνσον

Πάντως, παρά τις αντιδράσεις, ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει αμετακίνητος στη θέση του, και με μήνυμα στο Twitter δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα γίνει σεβαστό και η Βρετανία θα φύγει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.

Επίσης, ανακοίνωση εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, με τον εκπρόσωπός της να αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση «έχει επενδύσει στην ειρήνη και την ευημερία της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά «δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία αν δεν ξανανοίξουν οι οι διαπραγματεύσεις».

Τονίζει ότι η υπάρχουσα συμφωνία έχει απορριφθεί τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο και αναφέρει ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με καλή πίστη το backstop, με όλες τις αναγκαίες πρόνοιες ώστε το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων να είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε.».

Κλιμακώνοντας περαιτέρω τη σύγκρουση, ο υπουργός Προεδρίας τη Βρετανίας, Στιβ Μπάρκλεϊ, δήλωσε ότι στο εξής οι Βρετανοί διπλωμάτες δεν θα συμμετέχουν στις συνόδους της Ε.Ε. έως τις 31 Οκτωβρίου, εκτός και αν πρόκειται για ζητήματα ζωτικού ενδιαφέροντος.

Όπως είπε, με τον τρόπο αυτό «θα διασφαλιστούν πολλές ώρες εργασίας» και όλοι οι αξιωματούχοι θα αφιερωθούν στο έργο «της προετοιμασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και στις ευκαιρίες που αυτή θα διαμορφώσει».

Θετικό το DUP – Απορρίπτει το Sinn Fein

Οι μόνοι που έχουν εκφραστεί θετικά για την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον είναι το εθνικιστικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, DUP, που στηρίζει και την κυβέρνηση των Συντηρητικών, ενώ ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Τζέιμς Κλέβερλι, έκανε έκκληση προς την Ε.Ε. να επιδείξει ευελιξία ως προς το backstop γιατί το ζήτημα της εξόδου της χώρας με ή χωρίς συμφωνία από την Ε.Ε. εναπόκειται πλέον κυρίως στις Βρυξέλλες, όπως είπε.

Μιλώντας στο Sky News υποστήριξε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει «στις 31 Οκτωβρίου ό,τι και αν γίνει και θεωρώ ότι η συνειδητοποίηση αυτού θα βοηθήσει τους διαπραγματευτές της Ε.Ε. να κατανοήσουν τι πρέπει να πράξουν».

Από την πλευρά του το DUP υποστήριξε ότι κανένα από τα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας δεν επιθυμεί το backstop και η Ευρώπη και η Ιρλανδία οφείλουν να κατανοήσουν ότι αυτή η ρύθμιση δεν μπορεί να μας πάει μακριά.

Αναφέρει επίσης ότι το DUP θέλει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας και η χώρα να βγει συντεταγμένα από την Ε.Ε., εξασφαλίζοντας ότι δεν υπάρξει σκληρό σύνορο.

Την πρόταση απορρίπτει πάντως το Sinn Fein, που μιλάει για «μέγιστη υποκρισία» από την πλευρά του Τζόνσον, με την ηγέτη του, Μισέλ Ο’Νιλ να τονίζει ότι «στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκει είναι το άτακτο Brexit, που θα απειλήσει την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία».

Όπως τονίζει, «το Brexit είναι ασύμβατο με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, και οι Συντηρητικοί δείχνουν πλήρη και επικίνδυνη έλλειψη σεβασμού στη δημοκρατικά εκφρασμένη επιθυμία του λαού του βορρά».

«Λίστα από τη χώρα της φαντασίας»

Το Εργατικό Κόμμα απέρριψε από την πλευρά του την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον μέσω του σκιώδους υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία, Τόνι Λόιντ, στην οποία τονίζει ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας «φαίνεται ότι ξέχασε πως έχει ψηφίσει τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, στην οποία περιλαμβάνεται και το backstop».

Επίσης, συμπληρώνει ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα και αν επιδιώκει για το Brexit, είτε είναι η καταστροφική έξοδος χωρίς συμφωνία είτε αυτή η «λίστα από τη χώρα της φαντασίας», ο Μπόρις Τζόνσον «δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα, την ευημερία ή την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία».

Από την πλευρά του, ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κιρ Στάρμερ, μέσω Twitter, δήλωσε ότι η επιστολή του Μπόρις Τζόνσον «αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία στρατηγική. Προτείνει ασαφείς εναλλακτικές για το backstop. Και αν αυτές δεν φέρουν αποτέλεσμα, νέες εναλλακτικές. Μα γιατί δεν το σκέφτηκε κανείς άλλος νωρίτερα!»

Από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός της Ουαλίας, Μαρκ Ντρέικφορντ, κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον για «υποκρισία», λέγοντας ότι «δεν πρέπει να ξεγελαστεί κανείς, αυτή δεν είναι σοβαρή προσπάθεια να βρεθεί λύση στην κρίση που απειλεί να μας συντρίψει, αλλά μια απλή προσπάθεια να εμφανιστεί η Ε.Ε. σαν αποδιοπομπαίος τράγος».

πηγή: efsyn