Η εκκαθάριση δύο ιταλικών τραπεζών διχάζει την Ευρώπη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η εκκαθάριση δύο ιταλικών τραπεζών διχάζει την Ευρώπη / 36 View / 27/06/2017

Η απόφαση της κυβέρνησης της Ιταλίας να προχωρήσει στην εκκαθάριση δύο τοπικών πιστωτικών ιδρυμάτων επικρίθηκε έντονα σήμερα διότι αντίκειται στο σχέδιο που είχε καταρτιστεί για την τόνωση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.

Καθώς πολιτικοί και άλλοι ακόμη προσπαθούν να χωνέψουν τις λεπτομέρειες της εκκαθάρισης -ιδίως το ότι είναι το κράτος, όχι οι μέτοχοι και οι μεγαλοκαταθέτες, εκείνο που ανέλαβε τα βάρη- πολλοί επέκριναν τη Ρώμη διότι παρέβη το πνεύμα της συμφωνίας πλαισίου η οποία έχει γίνει γνωστή ως τραπεζική ένωση, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι της το επέτρεψε.

Βάσει μιας συμφωνίας που σφραγίστηκε το Σαββατοκύριακο το ιταλικό δημόσιο θα χορηγήσει πάνω από 5 δισεκ. ευρώ στην Intesa Sanpaolo, το μεγαλύτερο ίδρυμα λιανικής τραπεζικής της χώρας, προκειμένου να εντάξει στο δικό της χαρτοφυλάκιο τα καλά περιουσιακά στοιχεία δύο τραπεζών του Βένετο που ουσιαστικά είχαν χρεοκοπήσει, ενώ θα προσφέρει επίσης εγγυήσεις ύψους 12 δισεκ. ευρώ για να προστατευθεί η Intesa από ζημίες.

Αυτό αντίκειται στην αρχή στην οποία είχαν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι και εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκαιο με βάση την οποία οι επενδυτές και οι κεφαλαιούχοι, όχι το κράτος, θα επωμίζονται το κόστος των χρεοκοπιών τραπεζών.

«Όλα αυτά έγιναν για το τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βέλγος οικολόγος Φιλίπ Λάμπερτς, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διαπραγματευόταν επί μήνες τον νόμο που εγκρίθηκε πέρυσι.

«Είναι μια άσχημη μέρα για την Ευρώπη. Είναι άλλο ένα πλήγμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για ένα «μεγάλο χτύπημα» στο ίδιο το ευρώ και στην εικόνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία επιβλέπει τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης.

Ο Σβεν Γκίγκολντ, άλλο ένα μέλος του ΕΚ που συνέβαλε στην κατάρτιση του νόμου, απαίτησε να υπάρξει έρευνα για την παραβίαση των κανόνων, καταφερόμενος εναντίον της Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε τον τελευταίο λόγο στη διαδικασία έγκρισης του σχεδίου της Ρώμης.

Οι επενδυτές αντίθετα εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι για την εξέλιξη, με τις μετοχές να κάνουν ράλι, ενώ η ιταλική κυβέρνηση προσπάθησε να προβάλει την απόφασή της ως μια θετική και απαραίτητη κίνηση, αφού διευθετεί έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για την ιταλική οικονομία.

Ένα στέλεχος της Τράπεζας της Ιταλίας είπε μάλιστα ότι το ιταλικό κράτος ενδέχεται να έχει κέρδη από τη συμφωνία.

Ωστόσο πολλά μέλη του ΕΚ αντιμετώπισαν με δυσαρέσκεια την εξέλιξη. Ο Μάρκους Φέρμπερ τόνισε ότι η Ιταλία δεν τήρησε τους νέους κανόνες και προέβλεψε ότι η Γερμανία θα γίνει πιο διστακτική σε ό,τι αφορά τη στενότερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε το ζήτημα η Ρώμη.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ