Διεθνής Αμνηστία: Υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διεθνής Αμνηστία: Υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη / 24 View / 18/01/2017

Οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν στην Ευρώπη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 έχουν οδηγήσει σε μια συνεχή υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ αυξάνουν τις διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων και των προσφύγων.

«Ο φόβος, η αποξένωση και οι προκαταλήψεις καταστρέφουν σταδιακά τους ακρογωνιαίους λίθους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι η δικαιοσύνη, η ισότητα και η απουσία διακρίσεων» παρατηρεί η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της, στην οποία καταγγέλλει «τη ριζοσπαστική αλλαγή» που παρατηρήθηκε στα 14 κράτη – μέλη που εξετάστηκαν.«Πέτρα-πέτρα το οικοδόμημα της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που κατασκευάστηκε με τόση φροντίδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποσυντίθεται» προσθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο βλέπουμε τους μουσουλμάνους και τους αλλοδαπούς να εξισώνονται με τους τρομοκράτες» αναφέρει η Τζούλια Χολ, ειδική της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα αντιτρομοκρατίας και συντάκτρια της έκθεσης.«Τα στερεότυπα αυτά επηρεάζουν δυσανάλογα τις κοινότητες αυτές, ώστε υπάρχει μεγάλος βαθμός φόβου και αποξένωσης» προσθέτει.

Η Χολ προειδοποίησε επίσης και για τα δρακόντεια μέτρα παρακολούθησης, έρευνας, σύλληψης και κράτησης -όπως αυτά που έχουν υιοθετηθεί στη Γαλλία από τον Νοέμβριο του 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους- τα οποία ενδέχεται καταχρηστικά να βάλουν στο στόχαστρό τους ακτιβιστές ή μειονοτικές ομάδες που δεν αποτελούν πραγματική απειλή.

Παράλληλα η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι οι νέοι νόμοι για την καταπολέμηση της εξύμνησης της τρομοκρατίας περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης. Στη Γαλλία το 2015, το ένα τρίτο των περισσότερων από 380 ανθρώπων που κατηγορήθηκαν ως απολογητές της τρομοκρατίας ήταν ανήλικοι. Η ΜΚΟ επέκρινε την οργουελιανή χρήση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, των περιορισμών στα ταξίδια και της τακτικής παρουσίας στα αστυνομικά τμήματα για ανθρώπους που δεν έχουν καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα και συχνά δεν γνωρίζουν για ποιο πράγμα κατηγορούνται. Κάποιοι άνθρωποι, κυρίως «μουσουλμάνοι, αλλοδαποί ή άνθρωποι που θεωρήθηκαν ότι είναι μουσουλμάνοι ή αλλοδαποί» έγιναν στόχος διακρίσεων «με δυσανάλογο τρόπο και ιδιαιτέρως βλαπτικό» εξαιτίας των μέτρων αυτών, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.