Δεν πήρε «πράσινο φως» από το ισπανικό κοινοβούλιο ο Σάντσεθ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δεν πήρε «πράσινο φως» από το ισπανικό κοινοβούλιο ο Σάντσεθ / 12 View / 24/07/2019

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών και νικητής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών Πέδρο Σάντσεθ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου στον πρώτο γύρο της διαδικασίας για ψήφο εμπιστοσύνης.

Πλέον ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού έχει δύο ημέρες για να προσπαθήσει και να πετύχει συναίνεση και συμφωνία με το κόμμα των Podemos, καθώς την Πέμπτη θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία.

Ο Σάντσεθ χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία (τουλάχιστον 176 ψήφοι από τους 350) προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός. Την Πέμπτη θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία — περισσότερα «Ναι» από «Όχι»– και πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι τότε.

Η ψηφοφορία της Πέμπτης μπορεί να είναι εύκολη για τον Σάντσεθ σε περίπτωση που καταφέρει να έλθει σε συμφωνία με το Podemos, όμως μια ενδεχόμενη συγκατοίκηση στην κυβέρνηση θα είναι αρκετά δύσκολη.

Λαμβάνοντας υπόψιν πόσο δύσκολες ήταν οι συνομιλίες μέχρι τώρα και το τεταμένο κλίμα κατά τις ομιλίες Σάντσεθ και του Ιγκλέσιας στη βουλή αργά χθες, μένει να φανεί πόσο σταθερή και ενωμένη θα ήταν μια τέτοια κυβέρνηση συνασπισμού.

«Σε κάθε περίπτωση, ένας συνασπισμός του PSOE με το Podemos θα δυσκολέψει τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει μεγάλες αλλαγές πολιτικής καθώς θα περιόριζε τη δυνατότητα του Σάντσεθ να πετύχει συμφωνίες με άλλα κόμματα στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Αντόνιο Μπαρόζο από την εταιρία πολιτικών συμβούλων Teneo.

Πηγές στο Podemos και το Σοσιαλιστικό κόμμα δήλωσαν ότι το βασικό ερώτημα είναι τι ρόλο θα αναλάβουν. Ο Ιγκλέσιας διαμήνυσε χθες πως δεν θα αποδεχθούν «διακοσμητικές» κυβερνητικές θέσεις σε καμία κυβέρνηση συνασπισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως εάν ο Σάντσεθ δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ως πρωθυπουργός την Πέμπτη, μπορεί να υπάρξουν και νέες ψηφοφορίες τον Σεπτέμβριο. Εάν αποτύχει και τότε, μπορεί να διενεργηθούν και πάλι εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

πηγή: efsyn