Γαλλική πρωτοβουλία για το ελληνικό χρέος – Στην Αθήνα ο Λεμέρ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γαλλική πρωτοβουλία για το ελληνικό χρέος – Στην Αθήνα ο Λεμέρ / 42 View / 12/06/2017

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ με μία ποσοτικοποιημένη πρόταση πάνω στην οποία θα «κουμπώσουν» και οι ελληνικές επιδιώξεις στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση το σχέδιο του Μπρουνό Λε Μερ το χρέος θα προσδιορίζεται χρόνο με τον χρόνο και θα αποπληρώνεται ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός της Γαλλίας θα εισηγηθεί ρήτρα ανάπτυξης, ώστε η χώρα μας να πληρώνει λιγότερα χρήματα για τοκοχρεολύσια, όταν η οικονομία επιβραδύνεται και περισσότερα όταν αναπτύσσεται (πάνω από 1,3% του ΑΕΠ).

Επίσης, στόχος είναι η μετάθεση κατά 20 χρόνια των ελληνικών υποχρεώσεων του 2060, ενώ συζητείται και πρόταση για χορήγηση μεγαλύτερης δόσης προς την Ελλάδα.

Ακόμη, ο Λε Μερ αναμένεται να μεταφέρει στην Αθήνα όσα άκουσε τις τελευταίες μέρες στις συναντήσεις «προετοιμασίας για το Eurogroup» που είχε στο Παρίσι, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τους ομολόγους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ο Μπρούνο Λεμέρ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δουλεύει για τον σχηματισμό ενός αναπτυξιακού σχεδίου -στο πλαίσιο της γαλλικής πρότασης- προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές.

«Απαιτείται γέφυρα για μια κοινή λύση»

Στο μεταξύ -και ενώ το Βερολίνο κρατά κλειστά τα χαρτιά του- ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα βρεθεί «γέφυρα, η οποία απαιτείται για μια κοινή λύση», στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας δήλωσε ότι «δεν μπορεί να το προφητέψει», αλλά ότι είναι «πεπεισμένος ότι όλοι εργάζονται για τον σκοπό αυτό, με αυτήν την φιλοδοξία».

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Προκόπη Παυλόπουλου στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Σταϊνμάγερ σημείωσε επίσης ότι στην τελευταία του επίσκεψη διαπίστωσε «ότι δεν έχει αλλάξει μόνο το κλίμα στη χώρα, αλλά ότι υπάρχει πλέον περισσότερη εμπιστοσύνη για το μέλλον, καθώς και οι αριθμοί έχουν βελτιωθεί».

Τέλος, ανέφερε ότι τρέφει «μεγάλο σεβασμό για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει επωμιστεί ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια και αναγνωρίζω ότι όχι μόνο ελήφθησαν πολιτικές αποφάσεις αλλά βρήκαν και το δρόμο τους προς το Κοινοβούλιο».

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών