Αντιδράσεις και πυρά για τις δηλώσεις Ταγιάνι για την FYROM

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντιδράσεις και πυρά για τις δηλώσεις Ταγιάνι για την FYROM / 14 View / 26/01/2017

Την αντίδραση και αποδοκιμασία Ελλήνων ευρωβουλευτών και όχι μόνο προκαλούν οι δηλώσεις του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όταν ήταν Επίτροπος ο Αντόνιο Ταγιάνι είχε επισκεφθεί την ΠΓΔΜ, όπου είχε κάνει δηλώσεις περί «Μακεδονίας», ενώ είχε αποκαλέσει τους Σκοπιανούς απόγονους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι δηλώσεις του Αντόνιο Ταγιάνι έγιναν πριν από έναν περίπου χρόνο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ΠΓΔΜ, ωστόσο το βίντεο από εκείνη την επίσκεψή του επανέφερε στη δημοσιότητα ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1.

Με βάση το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το κανάλι ο Αντόνιο Ταγιάνι ανέφερε τότε ότι «η Μακεδονία είναι μια όμορφοι χώρα» χαρακτήριζε, ακόμη, τους Σκοπιανούς απόγονους του Μεγάλου Αλεξάνδρου σημειώνοντας ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες».

Σωρεία αντιδράσεων

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο νέο πρόεδρο σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. 

«Η χρήση αποκλειστικά και μόνο αυτού του ονόματος είναι σε πλήρη συμφωνία με το ψήφισμα 817 της 7ης Απριλίου 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.  Όπως γνωρίζετε, οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας είναι επί του παρόντος σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ως το μόνο αμοιβαία αποδεκτό και συμφωνηθέν διεθνές πλαίσιο για τη διαδικασία αυτή. Οποιαδήποτε χρήση κάποιου άλλου ονόματος δεν έχει καμία νομική βάση και θέτει υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, αναμένουμε από όλους, συμπεριλαμβανομένου Υμών, ο οποίος αντιπροσωπεύετε τον Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να σέβονται τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο και αποφεύγοντας δηλώσεις οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν καμία απολύτως ιστορική βάση αλλά μπορούν και να προκαλέσουν αντιπαραγωγική σύγχυση, θα στηρίξετε τις κοινές προσπάθειες για μια βιώσιμη λύση και θα ενισχύσετε τις καλές σχέσεις γειτονίας των δυο χωρών» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις ήρθαν και από άλλους Ευρωβουλευτές με τον Κώστα Χρυσόγονο (ΣΥΡΙΖΑ) να δηλώνει ότι «ο κύριος Ταγιάνι αποδεικνύεται όχι μόνο ανιστόρητος, αλλά και επιπόλαιος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Ελίζας Βόζεμπεργκ (ΝΔ) η οποία τον χαρακτήρισε «ανιστόρητο και αγεωγράφητο».

Δηκτικός ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σημειώνοντας ότι «φανταστείτε η μητέρα του κυρίου Ταγιάνι να μην ήταν καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών, τι θα έλεγε».

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη αντέδρασε μέσω Twitter:Το όνομα της χώρας είναι ΠΓΔΜ. Η Μακεδονία ο τόπος που γεννήθηκαν Αλέξανδρος & Φίλιππος είναι στην Ελλάδα.Μεγάλο σφάλμα Πρόεδρε”

H εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση για τις δηλώσεις Ταγιάνι.

Κάλεσε επίσης τον κ. Μητσοτάκη «να πάρει ξεκάθαρη θέση και παράλληλα να συνετίσει τον κ. Ταγιάνι», διαφορετικά «θα είναι συνένοχος σε αυτή την προκλητική απρέπεια».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr