“Έφυγε” από τη ζωή ο καθηγητής Φάνης Κακριδής

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Έφυγε” από τη ζωή ο καθηγητής Φάνης Κακριδής / 10 View / 10/01/2019

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σημαντικός φιλόλογος Φάνης Κακριδής.

Γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα, σε μια φιλολογική οικογένεια, καθώς πατέρας του ήταν ο διακεκριμένος φιλόλογος και δημοτικιστής Ιωάννης Κακριδής, μητέρα του η επίσης φιλόλογος Όλγα Κομνηνού – Κακριδή, ενώ την επιστήμη της φιλολογίας ακολουθούσαν και η αδελφή του Ελένη και ο παππούς του, Θεοφάνης.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνεχεία σε Πανεπιστήμιο της Γερμανίας, όπου και υπηρέτησε ως λέκτορας για την αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα έως το 1964. Τότε εκλέχτηκε καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και υπηρέτησε ως το 1982, με μια διακοπή στα χρόνια της δικτατορίας, όταν απολύθηκε. Ακολουθούν θητείες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Πάτρας και τελικά πάλι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως το 2000.

Ενδιαφέρθηκε για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, ιδιαίτερα για το πρόβλημα των αναλυτικών προγραμμάτων και της ειδικής διδακτικής του αρχαίου κόσμου. Μάλιστα, τη δεκαετία του ’80 διατέλεσε αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως (ΚΕΜΕ) του υπουργείου Παιδείας, καθώς και πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Ανάμεσα στα έργα του: «Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία», «Αρχαίος Ελληνικός Λόγος. Η ιστορία ενός πειραματικού βιβλίου», «Γραμματική της λατινικής γλώσσης», «Η ελληνική λογοτεχνία» κ.ά.