G7: «Μεγάλη πρόοδο» στο θέμα του Ιράν ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο G7: «Μεγάλη πρόοδο» στο θέμα του Ιράν ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ / 16 View / 27/08/2019

Ένα «μεγάλο βήμα μπροστά» στο θέμα της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής του G7, στο Μπιαρίτς της Γαλλίας, όπου παρέστη αιφνιδιαστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, έπειτα από πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν.

Η σύνοδος χαρακτηρίστηκε από τις εντάσεις για την εμπορική πολιτική που εφαρμόζει ο Αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο φαίνεται ότι υπήρξε πρόοδος στο θέμα των αμερικανικών δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, ενώ αποφασίστηκε οικονομική βοήθεια στις χώρες της Λατινικής Αμερικής για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.

Ιράν

Η Γερμανίδα καγκελάριος στις δηλώσεις της είπε ότι έγινε «εποικοδομητική συζήτηση» για το Ιράν και με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, «έγινε ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Δεν θέλουμε το Ιράν να έχει πυρηνικά όπλα, αλλά η λύση στην κρίση πρέπει να δοθεί με πολιτικά μέσα».

Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε κάποια υποχώρηση και από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά τις κυρώσεις προς την Τεχεράνη, είπε ότι αυτό που γνωρίζει είναι ότι «εδώ έχει δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα στην οποία οι συνομιλίες είναι ευπρόσδεκτες, κυρίως μεταξύ Τεχεράνης και Ευρώπης. Όλο αυτό γίνεται σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, και αυτό είναι ήδη σημαντικό».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, είπε ότι οι 7 συμφωνούν στο ότι το Ιράν «δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα», ωστόσο αρνήθηκε να πει να ο Τζαβάντ Ζαρίφ είχε επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Δασμοί και φορολόγηση εταιρειών Ίντερνετ

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να υποχωρεί λίγο στο θέμα των δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα καθώς όπως δήλωσε ότι συζήτησε με την Άνγκελα Μέρκελ μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα χρειαστεί να εξετάσει την επιβολή δασμών στα γερμανικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η σύνοδος κορυφής Μπιαρίτς ήταν παραγωγική.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως και η Γερμανία θέλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες το συντομότερο δυνατόν.

«Ενδιαφερόμαστε πολύ να ενταθεί το εμπόριό μας. Πιστεύω πως μπορούμε να βρούμε λύσεις. Η Γερμανία εργάζεται σκληρά γι’ αυτό μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε.», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ «πλησιάζουν» σε μια συμφωνία για τη φορολόγηση των γιγάντιων αμερικανικών εταιρειών του Ίντερνετ, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος τάσσεται εναντίον της ψήφισης από τη Γαλλία φόρου επί του τζίρου των αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων.

«Προσεγγίζουμε ο ένας τον άλλο. Θέλουν μια συμφωνία και θα δούμε αν θα την επιτύχουμε. Είμαστε κοντά», είπε αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ο Ντόναλντ Τραμπ, που είχε απειλήσει να φορολογήσει το γαλλικό κρασί σε αντίποινα για τον φόρο στους αμερικανικούς γίγαντες του Ίντερνετ.

Γάλλοι αξιωματούχοι, που μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας, είπαν ότι η Γαλλία είναι διατεθειμένη να αναστείλει τον φόρο 3% στους κολοσσούς του διαδικτύου μέχρι το 2021, αν τελικά υπάρξει διεθνής συμφωνία.

20 εκατ. για τον Αμαζόνιο

Οι επτά χώρες μέλη του G7 συμφώνησαν επίσης να συγκεντρώσουν ποσό ύψους 20 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσουν τις χώρες που βρέχονται από τον Αμαζόνιο να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες πυρκαγιές που καίνε τον μεγαλύτερο πνεύμονα του πλανήτη, αλλά και να ξεκινήσουν μια πρωτοβουλία για την προστασία των δασών της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, που έκανε την ανακοίνωση παρουσία και του προέδρου της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ανάλογο πρόγραμμα με αυτό για τη Λατινική Αμερική θα εκπονηθεί και για τα τροπικά δάση της Αφρικής, που επίσης κινδυνεύουν.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι την πρωτοβουλία στηρίζει και ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και δεν συμμετείχε στη συζήτηση για το περιβάλλον.