Τουρκία: Συνελήφθη ο εκπρόσωπος του HDP

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τουρκία: Συνελήφθη ο εκπρόσωπος του HDP / 17 View / 31/01/2017

Συνελήφθη ο Αϊχάν Μπιλγκέν εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού, Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) την Τρίτη, μία ημέρα μετά την προσαγωγή και απελευθέρωσή του τη Δευτέρα, από τις τουρκικές αρχές.

«Μολονότι απελευθερώθηκε χθες, ο εκπρόσωπός μας, Αϊχάν Μπιλγκέν, συνελήφθη σήμερα κατόπιν πιέσεων της κυβέρνησης» ανέφερε στο Twitter το HDP.

Τη Δευτέρα ο Α.Μπιλγκέν, βουλευτής της επαρχίας Καρς, προσήχθη μαζί με τη βουλευτίνα Μεράλ Ντανίς Μπεστάς. Εκείνος αφέθηκε ελεύθερος αλλά η Μπεστάς παρέμεινε υπό κράτηση.

Ένας τρίτος βουλευτής του HDP, ο Ιντρίς Μπαλουκέν, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.

Από τους 59 βουλευτές του κόμματος, έχουν συλληφθεί οι 12, μεταξύ των οποίων και οι δύο πρόεδροί του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκντέν Γιουκσεντάγ.

Όλοι κατηγορούνται ότι ανήκουν ή στηρίζουν το PKK. To HDP αρνείται πάντως τις κατηγορίες περί «πολιτικής βιτρίνα» του PKK.

Το κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών εκτιμά ότι η σύλληψη του Μπιλγκέν έχει ως στόχο να παρεμποδίσει την προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Δεν μπορείτε να φιμώσετε τη φωνή του ΌΧΙ», πρόσθεσε στο μήνυμά του.

Το κοινοβούλιο επικύρωσε στις 21 Ιανουαρίου τη συνταγματική αναθεώρηση που έχει ως στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες του Ταγίπ Ερντογάν. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί τον Απρίλιο και το HDP, όπως και το Σοσιαλδημοκρατικό CHP, καλούν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν «όχι».

Παράλληλα, η βουλευτίνα του CHP, Σερά Καντιγίλ, συνελήφθη την Τρίτη για «προσβολή του αρχηγού του κράτους» και επειδή «περιφρόνησε δημοσίως τις θρησκευτικές αξίες και υποκίνησε το μίσος» μέσα από μηνύματα στο Twitter.

Ο βουλευτής Μπαρίς Γιαρκαντάς, κατήγγειλε ότι η σύλληψη συνδέεται με την εκστρατεία για το δημοψήφισμα, δεδομένου ότι ορισμένα από τα επίμαχα μηνύματα είχαν αναρτηθεί το 2015.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον που τα μηνύματα της Καντιγίλ, που τα αγνοούσαν από το 2015, βγήκαν ξαφνικά από τα αρχεία ενώ πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος», σχολίασε ο ίδιος.