Τουρκία: Νέο πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τουρκία: Νέο πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης / 23 View / 29/12/2016

Τέλος δεν βρίσκουν στην Τουρκία οι συλλήψεις και οι δίκες με κατηγορία την προπαγάνδα και τη συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις. Στο εδώλιο και η γνωστή συγγραφέας Ασλί Ερντογάν.

Οι επιχειρήσεις των τουρκικών αρχών κατά των φερόμενων οπαδών του κινήματος Γκιουλέν, που θεωρείται ο εγκέφαλος του αποτυχόντος πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, αλλά και εκείνων που με οποιοδήποτε λόγο υπέθαλψαν την τρομοκρατία, συνεχίζεται.

Δικαστήριο του Ντιαρμπακίρ διέταξε σήμερα την σύλληψη της βουλευτού του φιλοκουρδικού κόμματος HDP της Αυσέλ Τουλούκ. Η Αυσέ Τουλούκ μαζί με άλλους τέσσερεις υπόπτους είχε τεθεί υπό κράτηση πριν από 2 ημέρες, με την κατηγορία ότι ήταν μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης. Έτσι η Τουλούκ θα είναι το 13ο εκλεγμένο μέλος του HDP που οδηγείται στη φυλακή εν αναμονή δίκης. Μεταξύ αυτών και οι δυο συμπρόεδροι του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φικγκέν Γιουκσεντάγ. Όλοι με την κατηγορία της συνεργασίας με το ΡΚΚ το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από του τουρκικό κράτος.

Επίσης νωρίτερα σήμερα τέθηκε υπό κράτηση ο γνωστός δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ ύστερα από αίτημα της εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης. Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ο Σικ ανέφερε ότι οδηγείται στον εισαγγελέα εξαιτίας μιας ανάρτησής του στο τουίτερ. Ωστόσο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δική του ανάρτηση ανέφερε ότι ο Αχμέτ Σικ κατηγορείται για προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας. Ο Σικ έγινε διεθνώς γνωστός το 2011 όταν προφυλακίστηκε για ένα χρόνο λόγω των αποκαλύψεών του σχετικά με το κίνημα Γκιουλέν στο βιβλίο του «Ο στρατός του Ιμάμη», όταν το κυβερνών κόμμα συνεργαζόταν με το κίνημα. Ο Αχμέτ Σικ είχε αφεθεί ελεύθερος τον Μάρτιο του 2012.

Στο δικαστήριο η συγγραφέας Ασλί Ερντογάν

Στο μεταξύ σήμερα ενώπιον του 23ου Ποινικού Δικαστηρίου Κωνσταντινούπολης άρχισε η δίκη εννέα ατόμων μεταξύ των οποίων και της γνωστής συγγραφέα Ασλί Ερντογάν και της γλωσσολόγου Νετζμιέ Αλπάυ. Και οι δυο γυναίκες, που είναι ιδιαίτερα γνωστές τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, κατηγορούνται για τρομοκρατική προπαγάνδα επειδή συμμετείχαν ως σύμβουλοι έκδοσης στην φιλοκουρδική εφημερίδα Οζγκιούρ Γκιουντέμ της οποίας η κυκλοφορία απαγορεύτηκε με την αιτιολογία της διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας. Την δίκη παρακολουθούν εκπρόσωποι των προξενείων της Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Ελβετίας.

Στο περίπλοκο αυτό σκηνικό προσαγωγών, διώξεων και σωρείας δικών που ξεκίνησαν ήδη, προστίθενται και τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική ανακοίνωση οι τουρκικές αρχές ασφαλείας κατά το 2016 έθεσαν υπό κράτηση 3.359 υπόπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και από αυτούς 1.313 έχουν προφυλακιστεί.