Στα άκρα η κόντρα Τουρκίας-Γερμανίας – Ερντογάν: Το Βερολίνο προστατεύει τους τρομοκράτες

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στα άκρα η κόντρα Τουρκίας-Γερμανίας – Ερντογάν: Το Βερολίνο προστατεύει τους τρομοκράτες / 23 View / 06/07/2017

Μπορεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής G20 στο Αμβούργο, ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας πυροδοτεί για άλλη μια φορά με νέες δηλώσεις του τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα θα θεωρεί τη Γερμανία σαν μια χώρα που «προστατεύει» τους τρομοκράτες, εφόσον αρνείται να εκδόσει στην Τουρκία τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορούν οι τουρκικές αρχές ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο Ερντογάν είπε επίσης ότι «η Γερμανία διαπράττει πολιτική αυτοκτονία» επειδή του απαγορεύει να εκφωνήσει ομιλία στην τουρκική κοινότητα της χώρας στο περιθώριο της Συνόδου της G20.

«Εμείς λέμε ότι θέλουμε να συναντήσουμε (στη Γερμανία) τους συμπολίτες μας και οι γερμανικές αρχές ανακοινώνουν παντού ότι ο Ερντογάν δεν πρέπει να μιλήσει. Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό, δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο» τόνισε.

«Η Γερμανία αυτοκτονεί. Είναι μια πολιτική αυτοκτονία», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για το οικονομικό και πολιτικό κύρος της χώρας του. «Σήμερα έχουμε 80.000 τουρκικές επιχειρήσεις» στη Γερμανία οι οποίες «απασχολούν 480.000 ανθρώπους, αυτό δεν μπορείτε να το αγνοήσετε”.

Ο Ερντογάν ήθελε να οργανώσει μια πολιτική συγκέντρωση των υποστηρικτών του στη Γερμανία στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο. Όμως το Βερολίνο δεν του το επέτρεψε, επικαλούμενο τον κίνδυνο ταραχών.

Οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του Ερντογάν, τον περασμένο Ιούλιο. Στις αρχές Ιουνίου, το Βερολίνο αποφάσισε να αποσύρει τους Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ καθώς οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σε Γερμανούς βουλευτές να τους επισκεφθούν.

Την Τρίτη, η Άγκυρα καταδίκασε μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που είχε τοποθετηθεί μπροστά από την έδρα της καγκελαρίας και παρουσίαζε τον Ερντογάν ως δικτάτορα.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πάντως ότι η Τουρκία και η Γερμανία χρειάζονται η μία την άλλη και πρόσθεσε ότι «δεν έχει κανένα πρόβλημα» με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ

Ο Ερντογάν και η καγκελάριος Μέρκελ θα προσπαθήσουν αύριο Πέμπτη να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, στη συνάντηση που θα έχουν πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της G20, την Παρασκευή. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, περιορίστηκε να πει ότι η συνάντηση αυτή «πρόκειται να γίνει αύριο», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

πηγή: cnn.gr