Σε τεντωμένο σκοινί Λονδίνο – Τεχεράνη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε τεντωμένο σκοινί Λονδίνο – Τεχεράνη / 12 View / 22/07/2019

Οριακές είναι οι ισορροπίες ανάμεσα σε Βρετανία και Ιράν μετά την κατάσχεση δύο βρετανικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης● Απειλές εκατέρωθεν● Το χρονικό της έντασης των τελευταίων μηνών στον Περσικό

Απειλές για επιβολή κυρώσεων στο Ιράν εξέφρασε σήμερα Βρετανός αξιωματούχος ως απάντηση στην κατάσχεση δύο βρετανικών τάνκερ στον Περσικό. Κάλεσμα για αυτοσυγκράτηση από την Τεχεράνη.

Η Βρετανία χαρακτήρισε την κατάσχεση των πλοίων ως «εχθρική πράξη» με τον πρέσβη του Ιράν στο Λονδίνο, Χαμίντ Μπαεντινετζάντ να απαντά πως η Βρετανία θα πρέπει να περιορίσει «τις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να κλιμακώσουν την υπάρχουσα κρίση περισσότερο από το θέμα των πλοίων».

«Αυτό είναι επικίνδυνο σε μία ευαίσθητη περίοδο για όλη την περιοχή. Το Ιράν είναι έτοιμο για όλες τα πιθανά σενάρια» πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Τομπάιας Ελγουντ δεν απέκλεισε την πιθανότητα το Λονδίνο να επιβάλει κυρώσεις επισημαίνοντας «η πρώτη και πιο σημαντική προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα με τα πλοία και να εξασφαλίσουμε ότι άλλα πλοία με βρετανική σημαία θα μπορούν να περάσουν με ασφάλεια τα νερά αυτά και μετά θα δούμε την μεγάλη εικόνα. Θα εξετάσουμε μία σειρά επιλογών, θα μιλήσουμε με τους συναδέλφους και τους διεθνείς συμμάχους μας για να δούμε τι μπορεί να γίνει».

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, κάλεσε τη Βρετανία να επιδείξει σύνεση και προνοητικότητα για να αποκλιμακωθεί η ένταση προειδοποίησε το Λονδίνο να μην συρθεί σε πολεμική εμπλοκή με τη χώρα του.

Ο Τζαβάντ Ζαρίφ επέρριψε τις ευθύνες για την συνεχιζόμενη ένταση στον σύμβουλο Ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, αλλά και σε Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα.

Ο ίδιος είπε ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, αλλά και οι σύμμαχοί του στο Ισραήλ, στην Σαουδική Αραβία, αλλά και στα Εμιράτα προσπαθούν να προκαλέσουν μία πολεμική σύγκρουση με το Ιράν, αφού απέτυχαν να παρασύρουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε μια επίθεση κατά του Ιράν

«Μόνο η σύνεση και η προνοητικότητα μπορούν να εμποδίσουν αυτά τα τεχνάσματα» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι η Τεχεράνη έχει επίσημα ανακοινώσει ότι η κατάσχεση των τάνκερ έγινε ως αντίποινα για την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιο Grace 1 από βρετανικές δυνάμεις για παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Συρίας.

πηγή: efsyn