Σε οικονομική δίνη η Τουρκία-Νέα βουτιά της τουρκικής λίρας-Πλήγμα κατά Ερντογάν εν μέσω προεκλογικής περιόδου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε οικονομική δίνη η Τουρκία-Νέα βουτιά της τουρκικής λίρας-Πλήγμα κατά Ερντογάν εν μέσω προεκλογικής περιόδου / 21 View / 17/05/2018

Σε οικονομική περιδίνηση με άγνωστες συνέπειες έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία, μετά τις συνεχείς υποτιμήσεις της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και την επακόλουθη διεύρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της τον Μάρτιο.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τις συνεχείς υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της τουρκικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους, έχει ανεβάσει το κόστος δανεισμού για την Τουρκία, εν μέσω μάλιστα κρίσιμης προεκλογικής περιόδου.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό βρέθηκε χθες η τουρκική λίρα, η οποία ξέφυγε πέρα από το 4,5 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά, εν μέσω ανησυχιών για την πολιτική επιρροή της νομισματικής πολιτικής της χώρας, εξέλιξη που ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της χώρας να διαμηνύσει ότι είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για να σταματήσει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος.

Τουρκικά μίντια ανέφεραν ότι ο κ. Ερντογάν επρόκειτο να συναντηθεί με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσεντίκαγια και με άλλους οικονομικούς αξιωματούχους για να συζητήσουν σχετικά με τις εξελίξεις στις αγορές, με αποτέλεσμα η λίρα να περιορίσει εν μέρει τις απώλειές της.

Η λίρα, ένα από τα χειρότερα σε επιδόσεις νομίσματα των αναδυόμενων αγορών εφέτος με απώλειες 15%, άγγιξε ιστορικό χαμηλό και έναντι ευρώ και γιεν. Η ελεύθερη πτώση του νομίσματος άσκησε πιέσεις και στις μετοχές.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Κωνσταντινούπολης καταγράφει φέτος πτώση 25%, παρουσιάζοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των δεικτών 30 αναδυόμενων αγορών.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έπειτα από πολλές άκαρπες συνεδριάσεις προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στο 13,5%, με τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευθεί στο 10,9%.

Η οικονομία της γειτονικής χώρας αναπτύχθηκε με τον εντυπωσιακό ρυθμό του 7,4% το 2017, ο ισχυρότερος όλων των αναδυόμενων οικονομιών, όμως οι αναλυτές προειδοποιούσαν. Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα της κινεζικής το 2017, παρά τις προειδοποιήσεις αναλυτών ότι οι ρυθμοί αυτοί δεν είναι ούτε υγιείς ούτε βιώσιμοι.

πηγή: presspublica