Σε ισχύ και από τη Λιβύη η συμφωνία με την Τουρκία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε ισχύ και από τη Λιβύη η συμφωνία με την Τουρκία / 9 View / 09/12/2019

Η κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τέθηκαν σε ισχύ οι συμφωνίες με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της GΝΑ του Αλ Σάρατζ, το διεθνώς αναγνωρισμένο Προεδρικό Συμβούλιο ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να θέσουν τις συμφωνίες άμεσα σε ισχύ, μετά την επικύρωσή τους. Η συμφωνία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Λιβύης στις αρχές του 2020.

Στο κείμενο που υπέγραψε ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου, Φαγίζ Ες Σεράκ, αναφέρεται ότι «το Προεδρικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να εγκρίνει τα δύο μνημόνια που υπεγράφησαν στις 27 Νοεμβρίου και ότι η απόφαση θα ισχύει από την ημερομηνία υιοθέτησής τους».

Σύμφωνα με τα μνημόνια αυτά, που στόχο έχουν την προστασία των δικαιωμάτων Τουρκίας και Λιβύης, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, στις ζώνες των δύο χωρών δεν επιτρέπονται μονομερείς και παράνομες δραστηριότητες από άλλες χώρες και διεθνείς εταιρείες.

Η  Άγκυρα έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με τη Λιβύη χθες Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, και μάλιστα το κείμενο εστάλη στον ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για να ισχύσει η συμφωνία, έπρεπε να επικυρωθεί και από τη λιβυκή κυβέρνηση, κάτι που έγινε σήμερα, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.

Ακάρ: Δεν παραβιάζουμε καμία συνθήκη και δεν απειλούμε καμία χώρα

«Η συμφωνία με την Λιβύη δεν αποτελεί απειλή σε άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών. Πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών», είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Παράλληλα με τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά της τρομοκρατίας, εντός και εκτός συνόρων, συνεχίζονται με αποφασιστικότητά και οι ενέργειες στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο», τόνισε ακόμη ο Χουλουσί Ακάρ.

«Το ευκολότερο που μπορεί να γίνει στο θέμα αυτό είναι η δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα επιτρέψουμε μια αντίθετη απόφαση. Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε», δήλωσε ο Ακάρ.