Πορεία 1,7 εκατ. διαδηλωτών στoυς δρόμους του Χονγκ Κονγκ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πορεία 1,7 εκατ. διαδηλωτών στoυς δρόμους του Χονγκ Κονγκ / 8 View / 19/08/2019

Μία μεγαλειώδης διαμαρτυρία 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων -ήτοι το ένα τέταρτο του πληθυσμού στο Χονγκ Κονγκ- έγινε την Κυριακή παρά τις απαγορεύσεις των αρχών και τις σοβαρές προειδοποιήσεις του Πεκίνου για επέμβαση.

Οι διαδηλωτές πλημμύρισαν χθες το απόγευμα το Βικτόρια Παρκ και τους γύρω δρόμους, όταν έπεσε καταρρακτώδης βροχή μετατρέποντας το πάρκο σε μια θάλασσα με ομπρέλες. Την ίδια ώρα, διαδηλωτές προχώρησαν στην καρδιά της επιχειρηματικής περιοχής της περιφέρειας περικυκλώνοντας την έδρα της τοπικής κυβέρνησης.

Ένα πλήθος συνέχισε ύστερα δυτικότερα στο Αντμάιραλτι, όπου η αστυνομία είχε απαγορεύσει την πορεία καθώς είχε δώσει άδεια στο Μέτωπο Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μόνο για συγκέντρωση στο πάρκο με αποτέλεσμα οι «παραβάτες» να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπη με την κατηγορία για παράνομη συνάθροιση, η οποία μπορεί να επιφέρει ποινές φυλάκισης έως και πέντε χρόνια.

«Σταθείτε με το Χονγκ Κονγκ», «ανακτήστε το Χονγκ Κονγκ», «η επανάσταση της εποχής μας» φώναζαν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές. Το βράδυ απέκλεισαν έναν δρόμο έξι λωρίδων έξω από το αρχηγείο εξαπολύοντας φραστικά πυρά κατά της αστυνομίας. «Επιστρέψτε το μάτι» φώναξαν επίσης αναφερόμενοι στον πρόσφατο τραυματισμό μιας γυναίκας σε επεισόδια.

Τόσο η έδρα της κυβέρνησης όσο και το αρχηγείο της αστυνομίας περιφρουρούνταν από γιγαντιαία οδοφράγματα και αύρες με νερό. «Παρά το γεγονός ότι ο καιρός ήταν τόσο άσχημος, ακόμη και εν μέσω των απειλών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού οι άνθρωποι του Χονγκ Κονγκ δεν υποχωρούν » δήλωσε ο 21χρονος φοιτητής Γουνγκ ο οποίος σημείωσε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν και θα είναι μεγαλύτερες όσο η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους.

«Το Χονγκ Κονγκ πεθαίνει»

«Η κοινωνία μας δεν έχει δικαιοσύνη και μέλλον. Κάνουμε απλώς μια τελευταία προσπάθεια να κάνουμε κάτι μέσα στην απογοήτευση μας», δήλωσε ένας 30χρονος δάσκαλος. «Το Χονγκ Κονγκ πεθαίνει ούτως ή άλλως, αγωνιζόμαστε μόνο για την τελευταία μας αναπνοή» τόνισε ο ίδιος.

Πρόκειται για τη μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από τις αρχές Ιουνίου οπότε ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, ενώ πολλοί παρατηρητές έκαναν λόγο για «ορμή» του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας και της δημόσιας στήριξής του.

Κατά μιας «νέας Τιενανμέν» ο Τραμπ

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε την κυβέρνηση της Κίνας ότι εάν προχωρήσει σε σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, κατά τρόπο παρόμοιο με τα γεγονότα της Πλατείας Τιενανμέν, οι πιθανότητες σύναψης διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο θα εκμηδενιστούν.

«Θεωρώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο να κλείσουμε συμφωνία αν ασκήσουν βία (…) αν υπάρξει νέα Τιενανμέν», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Νιου Τζέρσι πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος.

Παράλληλα, η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά ζήτησε από την καναδική κυβέρνηση να «πάψει άμεσα να αναμιγνύεται» στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση κοινής ανακοίνωσης της καναδικής διπλωματίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διαδηλώσεις στην πόλη, άλλοτε βρετανική αποικία.

Κοινή ανακοίνωση Ε.Ε. – Καναδά

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, με κοινή ανακοίνωσή τους εξέφρασαν ανησυχία για τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ.

«Οι θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου της ελευθερίας του συναθροίζεσθαι ειρηνικά, και ο υψηλός βαθμός αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ (…) είναι κατοχυρωμένες από τον θεμελιώδη νόμο του κράτους και διεθνείς συμφωνίες και πρέπει να συνεχίσουν να τυγχάνουν σεβασμού», σημείωσαν οι Φρίλαντ και Μογκερίνι το Σάββατο.

Κινέζοι αστυνομικοί εκπαιδεύονται

Στο μεταξύ τις τελευταίες μέρες Κινέζοι αστυνομικοί εκπαιδεύονται για τα μέτρα ασφαλείας του Πεκίνου στην Νότια Κίνα, αφού μέσα στην εβδομάδα τεθωρακισμένα οχήματα του κινέζικου στρατού έκαναν την εμφάνισή τους  στα σύνορα προειδοποιώντας ξεκάθαρα τους διαδηλωτές να μην συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί κάνουν τις στρατιωτικές ασκήσεις σε στάδιο της πόλης Σενζέν, όπου θα λάβει η χώρα η πρώτη φάση των προκριματικών για την Εθνική Ελλάδος στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου μπάσκετ.

πηγή: efsyn