Πολωνία: Διαδηλωτές απέκλεισαν τις εξόδους του κοινοβουλίου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πολωνία: Διαδηλωτές απέκλεισαν τις εξόδους του κοινοβουλίου / 32 View / 17/12/2016

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν αποκλείσει όλες τις εξόδους του κτιρίου του κοινοβουλίου της Πολωνίας, έπειτα από τις κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραβίαση του Συντάγματος από το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Οι έξοδοι του κοινοβουλίου φυλάσσονται από εκατοντάδες αστυνομικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν περικυκλωθεί από διαδηλωτές που φωνάζουν ότι οι βουλευτές θα παραμείνουν υπό αποκλεισμό και καλούν τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος να βγει έξω και να τεθεί ενώπιον τους.

«Σύνταγμα», «Ελεύθερα μέσα ενημέρωση», «Δεν θα φύγετε πριν τα Χριστούγεννα», φώναζαν μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα αρκετοί βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης προσχώρησαν στους διαδηλωτές για να τους υποστηρίξουν.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, αλλά σταμάτησαν την επιχείρηση τους, καθώς περισσότεροι διαδηλωτές κατέφθασαν, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η αστυνομία κάλεσε κάτα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τους διαδηλωτές να διασκορπιστούν, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα τους απομακρύνει δια της βίας.

Μερικοί βουλευτές επιχείρησαν να φύγουν από το κτίριο του Κοινοβουλίου με τα οχήματα τους, αλλά εμποδίστηκαν από τους διαδηλωτές.

Με αστυνομική προστασία αποχώρησαν από την βουλή ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Κατσίνσκι και η πρωθυπουργός Σίντλο

Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Γιαροσλάβ Κατσίνσκι και η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο αποχώρησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου από το κοινοβούλιο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν δια της βίας εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει επί ώρες την έξοδο του κτιρίου της βουλής.