ΠΓΔΜ: Ξεκίνησε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΓΔΜ: Ξεκίνησε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης / 25 View / 22/10/2018

Ολοήμερο θρίλερ εκτυλίχθηκε  στη Βουλή των Σκοπίων, με τον Ζόραν Ζάεφ να δίνει πραγματική «μάχη» για να καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα -ένα από τα απαραίτητα βήματα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συνολικά 80 από τους 120 βουλευτές των Σκοπίων ψήφισαν υπέρ της κυβερνητικής πρότασης, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, και συμπλήρωσε: «Η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και τα όνειρα και τα οράματά μας για μια καλύτερη χώρα θα γίνουν πραγματικότητα».

«Θέλω να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς και άμεσες ευχαριστίες μου σε κάθε βουλευτή για αυτή την ιστορική απόφαση. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τα γενναία μέλη του VMRO-DPMNE και του συνασπισμού, που έβαλαν το ενδιαφέρον του κράτους για τα κόμματα και ψήφισαν υπέρ» δήλωσε επίσης μετά το πέρας της διαδικασίας ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Τα επόμενα βήματα
Η χτεσινή ψηφοφορία αποτελεί τον πρώτο «σκόπελο» της κυβέρνησης Ζάεφ, καθώς ακολουθούν δύο ακόμη ψηφοφορίες.

Η πρώτη απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών (έγκριση αναθεωρητέων διατάξεων) και η δεύτερη, που θα βάλει και τη «σφραγίδα» για τις τελικές αλλαγές, συναίνεση 80.

Ο Ζόραν Ζάεφ και η κυβέρνησή του θεωρείται πολύ πιθανό να έχει ετοιμάσει ήδη τις τροποιήσεις του προοιμίου και των άρθρων 3 και 49 που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Κάθε αλλαγή που θα γίνεται συζητείται επί τρεις ημέρες στην Ολομέλεια και άλλες τρεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Εφόσον η διαδικασία κυλήσει ομαλά αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου τρεις μήνες.

Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο πως η αντιπολίτευση θα βάλει αρκετά εμπόδια από τη στιγμή που είδε βουλευτές της να ξεφεύγουν από τη βασική γραμμή που είχε χαραχτεί.