Παλαιστίνη: Σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παλαιστίνη: Σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας / 29 View / 19/01/2017

Τα κυριότερα παλαιστινιακά κόμματα ανακοίνωσαν από τη Μόσχα ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας πριν από τη διεξαγωγή εκλογών, έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών υπό την αιγίδα της Ρωσίας.

«Μετά τη συνάντησή μας στη Μόσχα, συμφωνήσαμε να απευθυνθούμε σε διάστημα 48 ωρών στον (Παλαιστίνιο πρόεδρο) Μαχμούντ Αμπάς, για να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις για τον σχηματικό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ένας από τους ηγέτες της Φάταχ, ο Αζάμ αλ Άχμαντ.Ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα προηγηθεί του σχηματισμού ενός Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εξόριστων Παλαιστίνιων, καθώς και της διεξαγωγής εκλογών.

«Σήμερα οι συνθήκες (για μια τέτοια πρωτοβουλία) είναι καλύτερες από ποτέ», πρόσθεσε ο αλ Άχμαντ.

Εκπρόσωποι της Φάταχ, της Χαμάς, του Ισλαμικού Τζιχάντ, αλλά και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, συμμετείχαν από την Κυριακή σε ανεπίσημες συνομιλίες με στόχο να αποκατασταθεί «η ενότητα του παλαιστινιακού λαού».

Τη Δευτέρα έγιναν δεκτοί από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του ζήτησαν να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να «αποθαρρύνει» τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, όπως έχει δηλώσει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Καταλάβαμε ότι υπάρχει κατανόηση από την πλευρά του Λαβρόφ», επεσήμανε ο αλ Άχμαντ, καταγγέλλοντας, παράλληλα, την ανικανότητα του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ) να σημειώσει πρόοδο στη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

«Το έργο του Κουαρτέτου έχει αποτύχει πλήρως. Δεν κατάφερε να προωθήσει τις αποφάσεις που έλαβε η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένων των αποφάσεων του ΟΗΕ», υπογράμμισε.

«Είναι πρώτιστης ανάγκης να βρεθεί ένας νέος μηχανισμός εργασίας στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία θέλει να διαδραματίσει ουσιώδη ρόλο (στην περιοχή)», σχολίασε ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί πλέον να συνεργάζεται με το Κουαρτέτο, αλλά με κάθε χώρα και οργανισμό ξεχωριστά.