«Παιχνίδι» Άγκυρας για το μεταναστευτικό

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Παιχνίδι» Άγκυρας για το μεταναστευτικό / 16 View / 24/07/2019

Την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής των μεταναστών που έχει συνάψει με την Ε.Ε. και αφορά κυρίως τη χώρα μας, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ώρα που η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ομώνυμη καταδίκη για τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε την συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT.

Είχε προηγηθεί, το Σάββατο, η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι έχει αθετήσει τις υποσχέσεις της στο θέμα της μετανάστευσης.

«Αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα ( παράτυπους μετανάστες) με αποφασιστικότητα, καμιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αντέξει το κύμα μεταναστών για πάνω από έξι μήνες», είπε ο Σοϊλού. Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ακόμη ότι αυτοί που θέλουν να μετατρέψουν την Τουρκία σε ένα κέντρο για παράτυπους μετανάστες θα πληρώσουν τελικά το αντίτιμο γι’ αυτή την αδιαφορία.

Το θέμα της επιστροφής των μεταναστών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας ηγεσίας του υπ. Προστασίας του Πολίτη όπου πέρασε το χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αυτό φάνηκε στις προγραμματικές δηλώσεις, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος προανήγγειλε επιστροφές μεταναστών και νέα αυστηρότερη πολιτική ασύλου με ταχύτερες διαδικασίες.

Ο κ. Κουμουτσάκος συμμετείχε, προχθές στην άτυπη έκτακτη Διάσκεψη στο Παρίσι, με θέμα τη διαχείριση του μεταναστευτικού,  όπου τόνισε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο στόχο της πλήρους εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι στις τουρκικές απειλές.

πηγή:efsyn.gr