Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη συμμετοχή τους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη συμμετοχή τους στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων / 21 View / 07/06/2017

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ότι επανεξετάζει τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και έκανε έκκληση για αναμόρφωση του σώματος προκειμένου να περιοριστεί η «χρόνια προκατάληψή του κατά του Ισραήλ».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν προσεκτικά αυτό το Συμβούλιο και τη συμμετοχή μας σε αυτό. Βλέπουμε κάποια πεδία για σημαντική ενίσχυση», είπε η Νίκι Χέιλι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, ανοίγοντας τη σύνοδο του φόρουμ στη Γενεύη που θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Η επικριτική στάση του Συμβουλίου απέναντι στο Ισραήλ είναι επί μακρόν σημείο τριβής για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κυριότερο σύμμαχο του Ισραήλ.

Έχει λάβει σθεναρά θέση κατά της συνεχιζόμενης από το Ισραήλ κατοχής εδαφών που κατέλαβε το 1967 με τον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, της μεταχείρισης των Παλαιστινίων και την οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών. Οι περισσότερες χώρες και διεθνείς οργανισμοί θεωρούν παράνομους τους οικισμούς που έχουν κατασκευαστεί σε περιοχές τις οποίες οι Παλαιστίνιοι σχεδιάζουν να συμπεριλάβουν σε ένα μελλοντικό ανεξάρτητο (παλαιστινιακό) κράτος.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως το Συμβούλιο έχει γεμίσει με αντιπάλους του Ισραήλ και απείχε από αυτό για τρία χρόνια επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους προτού επανέλθει επί Μπαράκ Ομπάμα το 2009.

Η Χέιλι είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αφοσιωμένες στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία συνδέονται στενά με την ειρήνη και την ασφάλεια.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ