Νικητής ο υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νικητής ο υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών / 16 View / 06/05/2019

Ο Στέβο Πεντάροφσκι είναι ο μεγάλος νικητής του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία λαμβάνοντας 51,8% των ψήφων έναντι 44,6% της αντιπάλου του, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Έχοντας τη στήριξη του Ζόραν Ζάεφ, ο 56χρονος πολιτικός υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για το συμφέρον όλων των πολιτών, τονίζοντας ότι ο ίδιος «θα είμαι αρχηγός ενός κράτους για τον οποίο δεν θα ντρέπεστε».

Στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών ο Στέβο Πεντάροφσκι επικράτησε με διαφορά μόλις 0,6% της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%), ενώ συμμετείχε κι ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Besa» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς») και έλαβε ποσοστό 10,6%.

Παρά τις ανησυχίες ότι η συμμετοχή δεν θα ξεπερνούσε το 40% στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, το ποσοστό όσων προσήλθαν τελικά για να ψηφίσουν ξεπέρασε το 46%, καθιστώντας έγκυρη την εκλογική διαδικασία.

Αλλαγή σελίδας
Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος που δηλώνει σθεναρός υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου -μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων- εκτίμησε πως η πλειοψηφία των πολιτών έδειξε ότι στηρίζει τη συμφωνία.

Όπως και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ -δεν έκρυψε τη χαρά του για την εκλογή του Πεντάροφσκι αφού τυχόν αποτυχία της υποψηφιότητάς του θα έστελνε τη χώρα σε πρόωρες κάλπες- έτσι και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος στρέφει το βλέμμα του στην προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας, για την υλοποίηση της οποίας, όπως επανέλαβε και χθες, η χώρα του χρειάζεται τη στήριξη της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, στο «στρατόπεδο» των ηττημένων διάχυτη ήταν η αναμενόμενη απογοήτευση, με τη Σιλιάνοφσκα να ισχυρίζεται ότι το αποτέλεσμα δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και να ζητεί την άμεση διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ο νέος πρόεδρος θα αντικαταστήσει τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE.

Στέβο Πεντάροφσκι
Ο 56χρονος Πεντάροφσκι είναι καθηγητής πανεπιστημίου στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Αμερικανικού Κολλεγίου των Σκοπίων ενώ είχε διατελέσει σύμβουλος των πρώην προέδρων της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι και Μπράνκο Τσρβένκοφσκι.

Επίσης έχει διατελέσει πρόεδρος της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής (2004 – 2005) και υφυπουργός Εσωτερικών (1998 – 2001). Το 2016 εξελέγη βουλευτής με το SDSM και από τον Νοέμβριο του 2019 έχει οριστεί εθνικός συντονιστής της προετοιμασίας της Βόρειας Μακεδονίας για την προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ.

πηγή: efsyn