Νίκη για τον συντηρητικό Πινιέρα στις προεδρικές της Χιλής

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νίκη για τον συντηρητικό Πινιέρα στις προεδρικές της Χιλής / 17 View / 19/12/2017

Ξεκάθαρη νίκη στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Χιλή κέρδισε ο συντηρητικός υποψήφιος Σεμπάστιαν Πινιέρα, που θα διαδεχθεί τη σοσιαλίστρια Μισέλ Μπατσελέτ, μια πολιτικό που στη διάρκεια της θητείας της πέτυχε μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έπειτα από καταμέτρηση του 99% των ψήφων, ο Πινιέρα, πρόεδρος της Χιλής την περίοδο 2010-2014, επιχειρηματίας και από τους πλουσιότερους πολίτες της χώρας, έλαβε το 54,57% των ψήφων έναντι 45,43% του κεντροαριστερού αντιπάλου του, του πρώην δημοσιογράφου Αλεχάντρο Γκιγιέ, τον οποίο είχε στηρίξει η απερχόμενη πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ.

«Υποστήκαμε οδυνηρή ήττα», αναγνώρισε ο 64χρονος Γκιγιέ μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, τα οποία δείχνουν πως ακόμη μία χώρα της Λατινικής Αμερικής, μετά τη Βραζιλία, την Αργεντινή και το Περού στρέφονται πολιτικά προς τη Δεξιά.

Ο Πινιέρα εξελέγη υποσχόμενος να ενισχύσει την αναιμική οικονομία της Χιλής και μετά την εκλογή του ευχαρίστησε τους αντιπάλους του και ζήτησε ενότητα.

«Σήμερα έχει ακουστεί η φωνή όλων των Χιλιανών», δήλωσε. «Χαιρετίζουμε αυτό τον θρίαμβο με ταπεινότητα και ελπίδα», συμπλήρωσε.

Φανερά ικανοποιημένος είπε: «Στον πρώτο γύρο λάβαμε λιγότερες ψήφους από ό,τι προβλεπόταν και στον δεύτερο περισσότερες από ό,τι προβλεπόταν».

Ο Γκιγιέ υποσχέθηκε να κάνει «εποικοδομητική» αντιπολίτευση.

Η απερχόμενη πρόεδρος της Χιλής, μιας από τις ισχυρότερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, Μισέλ Μπατσελέτ, στη διάρκεια της θητείας της προώθησε σε μια πολύ συντηρητική κοινωνία μια σειρά προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, από τη νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλοφίλων ως την αποποινικοποίηση της άμβλωσης.

Επίσης, προσπάθησε να περάσει μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, όπως η δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, που θα επιτρέψει και στα παιδιά των αδύναμων οικονομικών στρωμάτων νε έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, μέτρο που ακόμα συζητείται στο κοινοβούλιο.

Ακόμη και αν επιθυμούσε να είναι ξανά υποψήφια δεν θα μπορούσε, διότι ο νόμος δεν της επέτρεπε να είναι υποψήφια για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

 

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών