Νέα «πυρά» Ερντογάν κατά Ε.Ε. – Μέρκελ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέα «πυρά» Ερντογάν κατά Ε.Ε. – Μέρκελ / 30 View / 14/08/2016

«Πυρά» προς την Ευρώπη, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και το ΝΑΤΟ εκτόξευσε εκ νέου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε ότι η συμφωνία με την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες εξαρτάται από την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

«Πολύ σημαντικό το ταξίδι στη Ρωσία»

«Το ταξίδι στην Ρωσία ήταν πολύ σημαντικό για μας. Θέλαμε να επαναφέρουμε τη σχέση το γρηγορότερο δυνατό σε ένα καλό σημείο», δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στα γερμανικά ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα RTL και N-tv). «Ξεκινάμε μια νέα φάση στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στην δημιουργία Συμβουλίου Συνεργασίας που αποφάσισαν οι δύο πλευρές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Συρία και τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, εξήγησε ότι με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφώνησαν ότι ο πληθυσμός στο Χαλέπι πρέπει να προστατευθεί και για αυτό θα υπάρξουν διάδρομοι από όπου θα μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η Ρωσία θα αναλάβει να πείσει για αυτό το καθεστώς ‘Ασαντ.

«Πότε θα πει το ΝΑΤΟ ότι βρίσκεται στο πλευρό μας;»

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι «σήμερα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το ΝΑΤΟ», έσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι η Συμμαχία εγκατέλειψε την Τουρκία στην περίπτωση της Συρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πότε θα πει το ΝΑΤΟ ότι βρίσκεται στο πλευρό μας, αν όχι σε αυτή την περίπτωση;».

«Δεν έχω κανέναν σεβασμό στη γερμανική Δικαιοσύνη»

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη σχέση του με την κ. Μέρκελ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι του τηλεφώνησε τρεις μέρες μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος, προκειμένου να εκφράσει τη λύπη της, αλλά στάθηκε σε μια δήλωση της καγκελαρίου, η οποία εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις μαζικές απολύσεις στην Τουρκία.

«Η κ. Μέρκελ θα έπρεπε να αφήσει σε εμάς το πώς εφαρμόζουμε το εσωτερικό μας δίκαιο. Δεν επρόκειτο για πράξη εκδίκησης», δήλωσε ο κ. Ερντογάν και πέρασε στην αντεπίθεση, αναφερόμενος στην απαγόρευση προβολής βίντεο με μήνυμα κατά την συγκέντρωση των οπαδών του πριν από λίγες ημέρες στην Κολωνία. «Τι είδους ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι αυτή; Μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη πρέπει να αποφασίζει δίκαια (…) Δεν πιστεύω στην γερμανική Δικαιοσύνη και δεν έχω υπό αυτή την έννοια κανέναν σεβασμό στη γερμανική δικαιοσύνη», δήλωσε.

«Εάν η Βουλή αποφασίσει επαναφορά της θανατικής ποινής, θα επικυρώσω την απόφαση»

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, ο κ. Ερντογάν επικαλέστηκε τον θάνατο 240 ανθρώπων κατά την απόπειρα πραξικοπήματος και την λαϊκή βούληση που θεωρεί ότι εκφράζεται στη χώρα. «Μιλάμε για μια χώρα που έχασε 240 ζωές. Και σε αυτή τη μεγάλη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη συμμετείχαν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι και φώναζαν από κοινού ‘θανατική ποινή!’. Γιατί; Επειδή το έζησαν στο πετσί τους. Η Βουλή είναι ο θεσμός που θα αποφασίσει και εάν η Βουλή λάβει τέτοια απόφαση, τότε θα το επικυρώσω, διότι με πονάει που έχασα 240 πολίτες μου και τραυματίστηκαν πάνω από 2000 άνθρωποι», σημείωσε, απορρίπτοντας κάθε ισχυρισμό που προέρχεται από την Ε.Ε., για ενίσχυση της τάσης του για απολυταρχισμό.

«Η Ευρώπη να κοιταχτεί στον καθρέφτη»

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Εάν το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο είχε βομβαρδιστεί, θα υπήρχε ατμόσφαιρα όπου όλοι θα σιωπούσαν; Στην Τουρκία βομβαρδίστηκε ταυτόχρονα και το προεδρικό παλάτι. Θα υπήρχε στην Γερμανία σιωπή, αν βομβαρδιζόταν το προεδρικό ανάκτορο; Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, να μην έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θα επιθυμούσα σε μια απόπειρα πραξικοπήματος η Ευρώπη να σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας, όπως έγινε π.χ. στην Γαλλία», δήλωσε, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Τουρκία θέλει, έπειτα από όλα αυτά, να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξήγησε: «Έχω καθήκον να πω την αλήθεια. Εδώ και 53 χρόνια η Ε.Ε. μας κρατάει σε απόσταση. Ρωτήσατε ποτέ γιατί η Ευρώπη εδώ και 53 χρόνια το κάνει αυτό; Εγώ έθεσα ευθέως το ερώτημα: Θέλετε να δεχτείτε την Τουρκία ή όχι; Εάν όχι, θα έπρεπε αυτό να ειπωθεί ανοιχτά. Και εκείνοι μας λένε ‘αν κάνετε αυτό, θα γίνει το άλλο’ κλπ. Δείχνουμε υπομονή».

«Εάν γίνει η απελευθέρωση της βίζας, τότε θα κάνουμε ό,τι συμφωνήθηκε»

Σε ό,τι αφορά πάντως το αν ισχύει η απειλή του ότι, αν τον Οκτώβριο δεν απελευθερωθεί το καθεστώς της βίζας για τους Τούρκους, η συμφωνία με την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες θα πάψει να ισχύει, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή η διαδικασία συνεχίζεται, αλλά διευκρίνισε ότι «εάν γίνει η απελευθέρωση, τότε θα κάνουμε ό,τι συμφωνήθηκε, αν όχι, τότε δεν θα εφαρμόσουμε κι εμείς την συμφωνία επανεισδοχής», καθώς, όπως είπε, η συμφωνία προβλέπει ότι αυτά τα δύο θα γίνουν ταυτόχρονα. «Μόνο εάν γίνουν ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε», τόνισε.

«Βέλη» κατά της Διεθνούς Αμνηστίας

Κληθείς ακόμη να σχολιάσει τον ισχυρισμό της Διεθνούς Αμνηστίας περί παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην μεταχείριση υπόπτων για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να υποβαθμίσει τον ρόλο της οργάνωσης, μιλώντας για «ιδεολογική και όχι ειλικρινή οργάνωση», ενώ της καταλόγισε ότι χρησιμοποίησε μόνο αναφορές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να συναντηθεί με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, αλλά και ότι δεν μετέβη στην Τουρκία για να δει το βομβαρδισμένο Κοινοβούλιο.

 

Πηγή: ΑΠΕ