Επίδειξη δύναμης από τον Ερντογάν

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επίδειξη δύναμης από τον Ερντογάν / 28 View / 08/08/2016

Εκατομμύρια Τούρκοι πλημμύρισαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης υπέρ της «Δημοκρατίας» του Ερντογάν, με τον ίδιο να φαντάζει ως ο απόλυτος κυρίαρχος στη γειτονική χώρα και να μιλά -εκ νέου- για για επαναφορά της θανατικής ποινής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λαϊκή συγκέντρωση στην ιστορία της Τουρκίας, με σύνθημα «Υπέρ της Δημοκρατίας και των πεσόντων μαρτύρων» της 15ης Ιουλίου, η οποία έγινε στον χώρο Γιενί Καπί στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρώντας να στείλει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, δεν… παρέλειψε να μιλήσει -εκ νέου- για την επαναφορά της θανατικής ποινής:

«Εάν ο λαός θέλει τη θανατική ποινή, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του… Οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν τη θανατική ποινή», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Απέναντί του, το πλήθος φώναζε: «ποινή θανάτου».

 Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε βολές κατά του Βερολίνου που δεν τον άφησε (με video link) να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του που διαδήλωναν στην Κολωνία την περασμένη Κυριακή. Αντίθετα -όπως είπε- η Γερμανία επέτρεψε σε Κούρδους να κάνουν κάτι παρόμοιο, στέλνοντας μήνυμα κατά της τρομοκρατίας: «Πού είναι η δημοκρατία; Αφήστε τους να τρέφουν τους τρομοκράτες και αυτοί θα επιστρέψουν και θα τους χτυπήσουν».

Δήλωσε, επίσης, ότι οι συγκεντρώσεις «υπέρ της δημοκρατίας» θα συνεχισθούν μέχρι την Τετάρτη.

Από την εκδήλωση απουσίαζε το φιλοκουρδικό κόμμα.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από γιγαντοοθόνες και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας αλλά και στην Πενσιλβάνια προκειμένου ο πρόεδρος της Τουρκίας να στείλει μήνυμα στον μισητό αντίπαλό του, Φετουλάχ Γκιουλέν. Το μήνυμα μεταδόθηκε σε τουρκικά, αγγλικά, γαλλικά, ρώσικα, ισπανικά, γερμανικά και αραβικά.