Απελευθερώθηκε η Μοσούλη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απελευθερώθηκε η Μοσούλη / 15 View / 10/07/2017

Εν μέσω ξέφρενων πανηγυρισμών, ο πρωθυπουργός του Ιράκ και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Χαϊντάρ αλ Αμπαντί, έκανε πεζή γύρο θριάμβου στη Μοσούλη αγκαλιάζοντας στρατιώτες και τα παιδιά τους.

Λίγο νωρίτερα τους είχε συγχαρεί για τη μεγάλη νίκη έναντι των τζιχαντιστών, οι οποίοι έλεγχαν την πόλη -τη δεύτερη μεγαλύτερη του Ιράκ- τα τελευταία τρία χρόνια.

Βέβαια υπάρχουν ακόμη κάποιοι θύλακες του ISIS σε ορισμένα σημεία στην παλιά πόλη, όμως σύμφωνα με τους ιρακινούς δεν είναι παρά θέμα ελάχιστου χρόνου πριν τους συλλάβουν ή τους σκοτώσουν.

Βίντεο και φωτογραφίες των διεθνών πρακτορείων δείχνουν ιρακινούς στρατιώτες να προσεγγίζουν τις περιοχές που κρύβονται τζιχαντιστές. Τα σοκάκια στα οποία περπατούν είναι γεμάτα με πτώματα μαχητών του ISIS.

Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν οι μαχητές του ISIS, κάποιοι εξ αυτών έπεσαν στον Τίγρη, άλλοι προσποιούνταν ότι είναι νεκροί και μερικοί ξύρισαν τα γένια τους για να περάσουν απαρατήρητοι μέσα στο πλήθος που εγκατέλειπε την πόλη.

Ορισμένοι, όμως, φόρεσαν γιλέκα με εκρηκτικά και τα πυροδότησαν ενώ το ίδιο έκαναν και γυναίκες τζιχαντίστριες, οι οποίες ανατινάχθηκαν ανάμεσα σε αμάχους.

Η μάχη της Μοσούλης άρχισε στις 16 Οκτωβρίου 2016 και εντάθηκε σταδιακά καθώς οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, περικύκλωσαν την πόλη.

Για να επιβραδύνει την προώθησή τους, ο ISIS τοποθέτησε εκρηκτικούς μηχανισμούς σχεδόν σε όλα τα κτίρια μέσα από τα οποία περνούσαν οι μαχητές του. Βόμβα βρέθηκε ακόμη και κάτω από μια κούνια, λέει αμερικανός στρατηγός.

πηγή: cnn.gr