Πέντε χρόνια χωρίς τον Λεωνίδα Κύρκο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πέντε χρόνια χωρίς τον Λεωνίδα Κύρκο / 125 View / 29/08/2016

Συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια χωρίς την παρουσία του Λεωνίδα Κύρκου.

Ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών στις 28 Αυγούστου 2011, έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του τόπου και αφήνοντας βαριά κληρονομία στους πολιτικούς του συντρόφους.

Πολιτικός με όραμα για την Αριστερά, τη χώρα και την Ευρώπη ο Λεωνίδας Κύρκος γνώρισε την καθολική αναγνώριση και προτάθηκε τιμητικά το 2000 για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Φώτης Κουβέλης για τον Λεωνίδα Κύρκο, μεταξύ άλλων, είπε:

“(…) Με το ΚΚΕ Εσωτερικού, κηρύσσει την επανάσταση στη σκέψη και στις πρακτικές του αριστερού κινήματος στον τόπο μας. Αγωνίζεται μέσα από τις φυλακές, με κείμενα και παρεμβάσεις, αλλά και όταν αποφυλακίζεται το ’72, για την απελευθέρωση του σοσιαλισμού από τις σταλινικές παραμορφώσεις, για την έξοδο του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος από το σοβιετικό εναγκαλισμό, για το μπόλιασμα του εργατικού μας κινήματος με τις έννοιες της δημοκρατίας, της μη βίας και της ανανέωσης των σοσιαλιστικών ιδεών.

Αγωνίσθηκε με πάθος για τη σπορά της σύγχρονης σκέψης στην αριστερά. Πίστευε στην Αριστερά των «ανοιχτών οριζόντων», όπως συνήθιζε να λέει. Έβλεπε την πολιτική οραματικά και δημιουργικά και την πολιτική της αριστεράς σύγχρονη, συμφιλιωτική, τολμηρή, εκρηκτική, ως «αποστολή στην υπηρεσία του έθνους και των κοινωνικά αδύναμων».

Έμενε πολλές φορές, με επιμονή αμετακίνητος στις θέσεις του, αλλά επιδίωκε, επίσης με επιμονή, τον διάλογο και τη δημιουργική σύγκρουση των ιδεών.

Ο Λεωνίδας Κύρκος έριξε ιδέες και τις έσπειρε για να καρπίσουν: Η ανανέωση της σχέσης της αριστεράς με τη δημοκρατία, η Ενωμένη Ευρώπη, ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη, η καταδίκη της ρητορικής πλειοδοσίας, η εγκατάλειψη των φανατισμών, η απόλυτη απόρριψη της βίας, ο πολιτικός πολιτισμός.

Μας έμαθε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και να αυτοκρινόμεθα, να είμαστε συνεχώς σε μια ηθική και πολιτική ετοιμότητα.

Ο ίδιος πάντα έτοιμος και ώριμος για το νέο ξεκίνημα αν χρειαζόταν, όσες δυσκολίες και αν είχε, όσες θυσίες και αν απαιτούσε”.