Φ. Κουβέλης: «Ηγεμονικός ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φ. Κουβέλης: «Ηγεμονικός ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο» / 17 View / 27/05/2019

Σε συνέντευξη του στο Α΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης τόνισε-μεταξύ άλλων-ότι «ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ηγεμονικός στον προοδευτικό χώρο».
Ο Φώτης Κουβέλης πρόσθεσε ακόμη αναφερόμενος στο διακύβευμα των εθνικών εκλογών ότι οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ μίας προοδευτικής και μίας συντηρητικής πολιτικής.

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης:

—Για το εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι μία βαριά στρατηγική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φ. Κ «Δεν συμφωνώ ότι πρόκειται για μία στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να αξιολογηθούν πάρα πολλά στοιχεία, προκειμένου να ερμηνευθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει πάρα πολλά πράγματα, αναφορικά με την ανακούφιση της κοινωνίας και ιδιαίτερα των κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν κατά τη διάρκεια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών».

—-Για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να πείσει τη λεγόμενη μεσαία τάξη.

Φ.Κ «Ενώ η πολιτική των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε με σημαντικά μέτρα τη μεσαία τάξη , η οποία επλήγη βάναυσα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, το ερώτημα είναι γιατί η μεσαία τάξη-εάν συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του αποτελέσματος-πήρε αυτή τη στάση. Ενδεχομένως γιατί περίμενε πολλά περισσότερα για τη δική της ανακούφιση, για τη δική της στήριξη. Δεν μπορώ να βρω άλλη ερμηνεία γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν αποδυνάμωσε τη μεσαία τάξη αλλά επιχείρησε-στο μέτρο του δυνατού να τη στηρίξει».

—-Για το εάν ήταν ορθή η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να πάει στην εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών με μία ατζέντα εθνικών εκλογών.

Φ.Κ « Το συγκεκριμένο περιεχόμενο δόθηκε στη χθεσινή αναμέτρηση γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πόλωση, η αντιπαράθεση δεν είχε ξεκινήσει 2-3 μήνες πριν από τις χθεσινές εκλογές αλλά εδώ και πάρα πολλούς μήνες και για χρόνια ολόκληρα. Κατά συνέπεια, εκ των πραγμάτων οι ευρωεκλογές πήραν εθνικό χαρακτήρα».

—-Για τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Φ.Κ «Οι προσεχείς εκλογές, θα θέσουν πια ανοικτά το ζήτημα μίας αντιπαράθεσης στη βάση προγραμμάτων αλλά και της πορείας που πρέπει να ακολουθήσει ο τόπος. Και βεβαίως η κυβέρνηση θα οργανώσει τη δική της πολιτική και θα ζητήσει από τον ελληνικό λαό το τι θέλει να επιλέξει. Το πολιτικό ζήτημα πλέον τίθεται καθαρά: Από τη μία, η συντηρητική πολιτική και από την άλλη, η προοδευτική πολιτική».

—-Για το εάν η διαφορά που πήρε η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά επικρότηση για τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ.

Φ.Κ «Όχι. Το περιεχόμενο του εκλογικού αποτελέσματος είναι σύνθετο. Η αντιπαράθεση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, μιλάμε για δύο πόλους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος ο οποίος συγκροτεί και εκφράζει ηγεμονικά-παρά το εκλογικό αποτέλεσμα- την προοδευτική πολιτική και τον προοδευτικό πόλο».