Περί βατράχων και σκορπιών. Του Δημήτρη Μπασδέκη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Περί βατράχων και σκορπιών. Του Δημήτρη Μπασδέκη / 137 View / 24/08/2016

Ο Γιάννης Μιχελάκης, πρώην εκπρόσωπος του κόμματος της ΝΔ επί των ημερών του Αντ. Σαμαρά, δημοσίευσε άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για τον «σκορπιό και τον βάτραχο», γνωστή, αλληγορική και ίσως διδακτική ιστορία.

Ας τη θυμίσουμε: ένας σκορπιός θέλει να περάσει στην απέναντι όχθη του ποταμιού. Δεν ξέρει να κολυμπάει και ζητά από τον βάτραχο να τον μεταφέρει απέναντι. Ο βάτραχος έχει τις αντιρρήσεις  του και λέει στο σκορπιό ότι φοβάται ότι θα τον θανατώσει με το δηλητηριώδες κεντρί του. Ο σκορπιός του δίνει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα τον κεντρίσει διότι  αν το κάνει θα πνιγεί και ο ίδιος αφού δεν ξέρει να κολυμπάει. Πείθεται ο βάτραχος. Στο μέσο όμως της διαδρομής ο σκορπιός κεντρίζει τον βάτραχο. Τότε ο βάτραχος – και λίγο πριν πεθάνει – λέει στο σκορπιό: Γιατί το έκανες αφού και συ θα πνιγείς. Το «ξέρω» απάντησε ο σκορπιός, «αλλά είναι στη φύση μου να κεντρίζω».

Το άρθρο του Γ. Μιχελάκη αποτελεί αντίδραση  των «καραμανλικών» της ΝΔ στις επιθέσεις που δέχεται ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Κ. Καραμανλής από συγκεκριμένα ΜΜΕ, με αφορμή την υπόθεση του πρώην  προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Αν. Γεωργίου. Υπόθεση  για την οποία η σημερινή ηγεσία της ΝΔ σιωπά, δεν παίρνει  θέση και δεν υπερασπίζεται  τον Κ. Καραμανλή.

Με αφορμή το άρθρο του Γ. Μιχελάκη  γεννιούνται σκέψεις, συνειρμοί και ερωτήματα – και τούτο ανεξάρτητα από το ποιος είναι «ο βάτραχος» και ποιος «ο σκορπιός».

Ο συνειρμός: βάτραχος τοποθετείται σε δοχείο με νερό που βράζει. Ο βάτραχος αντιδρά αμέσως και με ένα άλμα πηδά έξω από το δοχείο. Ο ίδιος βάτραχος τοποθετείται σε δοχείο με κρύο νερό. Το βατράχι είναι ευχαριστημένο και το απολαμβάνει. Το νερό όμως στο δοχείο σιγά-σιγά θερμαίνεται. Ο βάτραχος δεν αντιδρά, παρά την ενόχληση που δέχεται και προσπαθεί να εγκλιματιστεί στο χλιαρό νερό. Κάποια στιγμή αρχίζει το νερό να βράζει και να γίνεται καυτό. Τότε ο βάτραχος προσπαθεί να αντιδράσει, αλλά είναι αργά και βράζει ζωντανός.

Το ερώτημα: όταν ο βάτραχος διαπιστώσει ότι το νερό είναι ακόμα χλιαρό πρέπει να αντιδράσει και με το γνωστό άλμα που διαθέτει να βρεθεί έξω από το δοχείο; Προφανώς ναι, αλλά και πάλι το ερώτημα:  Πόσο χλιαρό πρέπει  να είναι το νερό για να αντιδράσει ο βάτραχος; Κι αν αντιδράσει πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το άλμα του για να βρεθεί έξω από το δοχείο; Και το δοχείο τότε τι θα γίνει, αφού το πείραμα απέτυχε; Θα θελήσει ο βάτραχος να κρατήσει το δοχείο, αλλάζοντας το ζεματιστό νερό με κρύο;

Οι εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες: Οι σκορπιοί γεννούν μικρά και όχι αβγά, τα οποία μόλις γεννηθούν ανεβαίνουν  στην πλάτη της μητέρας τους και μένουν εκεί μέχρι την έξοδό τους στη… φύση.

*Ο Δημήτρης Μπασδέκης είναι φίλος της Ε.ΚΙ.Ε.Α.